Από σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου, ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την πασχαλινή περίοδο. Την εορταστική αυτή περίοδο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όσον αφορά τις αγορές σε τρόφιμα.

Το ωράριο θα είναι συνεχές και διευρυμένο και τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την προσεχή Κυριακή, πριν από το Πάσχα, την 1η Απριλίου.

Το εορταστικό ωράριο

Ειδικότερα, το εορταστικό ωράριο που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος για τα καταστήματα της Αθήνας έχει ως εξής:

• Πέμπτη 29 Μαρτίου από 9:00 έως 21:00

• Παρασκευή 30 Μαρτίου από 9:00 έως 21:00

• Σάββατο 31 Μαρτίου από 9:00 έως 18:00

• Κυριακή 1 Απριλίου από 11:00 έως 18:00

• Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου από 9:00 έως 21:00

• Μ. Τρίτη 3 Απριλίου από 9:00 έως 21:00

• Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου από 9:00 έως 21:00

• Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου από 9:00 έως 21:00

• Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου από 13:00 έως 19:00

• Μ. Σάββατο 7 Απριλίου από 9:00 έως 15:00

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, ως καταναλωτές θα πρέπει να κάνουμε έρευνα στην αγορά, για το θέμα τιμών και ημερομηνιών λήξης, ενώ για το θέμα ασφάλειας οι ευθύνες είναι των υπηρεσιακών παραγόντων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε πάντα στην ασφαλή και υγιεινή χρήση μετά την αγορά των προϊόντων.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ακολουθώντας την ανάγκη του καταναλωτή για καλή και ασφαλή ποιότητα και ανάλογα καλές τιμές.

Έτσι, αλλά και παρ’ όλα αυτά, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:

  • η σχέση τιμών και ποιότητας είναι αυτονόητη. (εξαιρείται η ασυνειδησία στο ποσοστό κέρδους).
  • οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων ή επικίνδυνων.
  • οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.

 

in.gr