Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής;

Με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής;

Σημείο αναφοράς είναι η κεντροαριστερά, τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖA. Και όπως φαίνεται για να γίνει πολιτική ομελέτα από τα δυο βασικά κόμματα εξουσίας απαιτούνται και κεντροαριστερά αυγά, για τα οποία μάχονται ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα.

Σημείο αναφοράς είναι η κεντροαριστερά, τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖA. Και όπως φαίνεται για να γίνει πολιτική ομελέτα από τα δυο βασικά κόμματα εξουσίας απαιτούνται και κεντροαριστερά αυγά, για τα οποία μάχονται ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα.

Αν και με διαφορετική προσέγγιση, φιλοσοφία και επιδίωξη, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση τις κινήσεις για να κερδίσουν τμήμα των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς.

Το φλερτ του Κυρ. Μητσοτάκη με συγκεκριμένα πρόσωπα της κεντροαριστεράς με εκσυγχρονιστικό προφίλ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αυτό φάνηκε έντονα και στην πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για την συνταγματική αναθεώρηση, παρουσία .

Την ίδια στιγμή, ο Αλ. Τσίπρας, στον απόηχο και της επιστολής του στη Φώφη Γεννηματά για την συνταγματική αναθεώρηση, θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες με στόχο την προσέλκυση στελεχών και ψηφοφόρων από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

«Οδηγός» για τις κινήσεις του είναι το στοιχείο ότι οι ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου του 2015, σε ποσοστό 45-52% αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, κεντρώοι και κεντροαριστεροί και δεξιοί περίπου το 30%.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη να εμφανιστεί και να εμφανιστεί ανοικτός σε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς ωστόσο τα βαρίδια του παρελθόντος, τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, όπως τους χαρακτήρισε.

Είναι σαφές ότι ο διάλογος, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο έχει ανοίξει και ήδη αναζητούνται προϋποθέσεις για μόνιμες συνεργασίες και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχουν ή όχι σκοπιμότητες.

Η ευρύτερη κεντροαριστερά, παρά το πρόσφατο ιδρυτικό της συνέδριο, παραμένει κατακερματισμένη μέσα σε ένα κλίμα πολιτικών συγκρούσεων, ιδεολογικών διχασμών και αδελφοκτόνων μικροεμφυλίων.

Και όπως έχει γράψει παλαιότερα το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, «είναι κρίμα τόσα αξιόλογα πρόσωπα να αναλώνουν την ενέργειά τους και την αξία τους σε μοναχικά μονοπάτια, σε αδιέξοδους «μικρομεγαλισμούς», σε απωθητικούς ναρκισσισμούς με όλες τις συνακόλουθες αυταπάτες».

Είναι σαφές πλέον, για όσοι παρατηρούν τα σήματα , ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή το νέο δίπολο σχηματοποιείται και το εκπροσωπούν από τη μια πλευρά ο Αλ. Τσίπρας και από την άλλη πλευρά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επιστρέφουμε στις παλαιές εποχές, όπου ο διπολισμός ήταν έντονος. Είναι φανερό ότι από εδώ και πέρα συγκρούονται δυο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, δυο τελείως διαφορετικές κοσμοθεωρίες, αντιλήψεις και ιδεολογίες.

Η σύγκρουση θα είναι σκληρή και σε όλα τα επίπεδα, καθώς έχει να κάνει με την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Και σε αυτό το σκηνικό το Κίνημα Αλλαγής, εάν δεν θέλει να μειωθεί η επιρροή του, πρέπει να επιλέξει που θα κινηθεί σε μια χρονική περίοδο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024