
Τσίπρας: Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης για ΠΓΔΜ
«Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη στη διαπραγμάτευση» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα. «Γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος».
«Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα. «Γι’ αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και την κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον», καλώντας και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Για εκείνους είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως αναγκαίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το ζήτημα της χώρας ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «η Κεντρική Μακεδονία, και η Θεσσαλονίκη ειδικά, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας».
Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν κατανοεί «τη σπουδή του Απόστολου Τζιτζικώστα να τοποθετηθεί σήμερα, παίρνοντας θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή».
Σημειώνεται πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε τη διαφωνία του όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως διαφωνεί ριζικά με τη στάση της κυβέρνησης.
«Η μόνη λύση που μπορεί να σταθεί είναι μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους και θα κλείνει οριστικά τα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός, η προπαγάνδα, η παραχάραξη της ιστορίας» σημείωσε.
in.gr
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
- LIVE: Ολυμπιακός – Φορτούνα Σιτάρντ
- Καιρός: Έρχονται τα πρώτα 40άρια: Μίνι καύσωνας και μετά βροχές και καταιγίδες
- Τσίπρας: Αλλάζουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική – Το backstage πριν τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΛΑΣ

