Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΟΠΕΚ επεξεργάζεται πολυετή συμφωνία με Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ επεξεργάζεται πολυετή συμφωνία με Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει «πολύ μακροπρόθεσμη» συνεργασία με άλλους εξαγωγείς πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών.

Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει «πολύ μακροπρόθεσμη» συνεργασία με άλλους εξαγωγείς πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών.

Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο σχολίαζε την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον ΟΠΕΚ, και η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του Οργανισμού, εργάζονται σε ένα μακροπρόθεσμο σύμφωνο που θα μπορούσε να παρατείνει τους ελέγχους στην παραγωγή των μεγάλων εξαγωγικών κρατών για έως και 20 χρόνια.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό σε συνέντευξή του στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έχει ήδη συνεργαστεί με τον 14μελή Οργανισμό σε προηγούμενες περιπτώσεις υπερβάλλουσας προσφοράς στην αγορά προκειμένου να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές αλλά μια συμφωνία διάρκειας 10 έως 20 ετών μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν πρωτόγνωρη.

«Προσβλέπουμε σε μια πολύ μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Μπαρκίντο σε ενεργειακό συνέδριο στη Βαγδάτη.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του Οργανισμού συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017 σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές, οι οποίες βυθίστηκαν από τα επίπεδα άνω των 110 δολαρίων το βαρέλι το 2014 σε κάτω από τα 30 δολάρια το 2016.

Τον Νοέμβριο, αποφασίστηκε να παραταθεί η συμφωνία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές στα επίπεδα των 70 δολαρίων σήμερα. Οι μειώσεις στην παραγωγή αναμένεται να ισχύσουν έως τα τέλη του 2018.

«Εκτός από τις 24 χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση συνεργασίας τον Νοέμβριο, έχουμε ακόμα έξι χώρες-παραγωγούς που ήρθαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους», δήλωσε ο Μπαρκίντο.

Αρκετοί εξαγωγείς πετρελαίου έχουν προτείνει μια εξάμηνη παράταση της ισχύουσας συμφωνίας, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Τζαμπάρ αλ-Λουαΐμπι στο συνέδριο, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες. Η αγορά αργού σταθεροποιείται και οι τιμές έχουν «βελτιωθεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το εάν θα παραταθούν οι μειώσεις πέραν του 2018 εξαρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν οι εξαγωγείς έως τα τέλη του έτους.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024