Anadolu: Οι Τούρκοι φτιάχνουν αεροπλανοφόρο που προκαλεί δέος [Βίντεο]
Χρυσές δουλειές εκτιμούν ότι θα κάνουν οι έμποροι όπλων και οι μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες βλέποντας την Τουρκία να αποτελεί τον μεγάλο «χωροφύλακα» της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Χρυσές δουλειές εκτιμούν ότι θα κάνουν οι έμποροι όπλων και οι μεγάλες
πολεμικές βιομηχανίες βλέποντας την Τουρκία να αποτελεί τον μεγάλο
«χωροφύλακα» της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Είτε επειδή η Αγκυρα αγοράζει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε όπλο, είτε «αναγκάζοντας» τους αντιπάλους της, όπως η Ελλάδα, να ξεκινούν μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να αγοράσουν τόσο τους πυραύλους S-400 όσο και τα αεροσκάφη F – 35 θέλοντας να υπερισχύσουν σε αέρα και στεριά.
Όμως, τα τελευταία νέα κάνουν λόγο για την απόφαση της Αγκυρας να επενδύσει σε ένα αεροπλανοφόρο που προκαλεί δέος. Πρόκειται για το πρώτο του είδους, δηλαδή σκάφος αμφίβιας εφόδου και θα λέγεται Anadolou. Θα καθελκυστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον επόμενο Φεβρουάριο και θα έχει εκτόπισμα 26.000 τόνους.
Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι το αεροπλανοφόρο θα προκαλεί δέος με έναν εξοπλισμό που δεν έχει προηγούμενο. Όπως αναφέρει η hellasjournal, βασίζεται στο ισπανικό σκάφος Juan Carlos, ναυαρχίδα του ισπανικού ναυτικού αλλά θα είναι σε ποσοστό 68% εγχώριας κατασκευής.
Βασικό ρόλο στον οπλισμό του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα ραντάρ έχουν οι κορυφαίες στο είδος τους τουρκικές εταιρείες ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi, Military Electronic Industries) και HAVELSAN. Η πρώτη μάλιστα θα το εξοπλίσει με πέντε αυτόματους, τηλεκατευθυνόμενους πύργους πυροβόλων των 25mm. Το σκάφος προβλέπεται επίσης να φέρει δύο αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά αμερικανικής προέλευσης συστήματα Phalanx (εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο των 20mm) και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM (RIM-116 Rolling Airframe Missile) το οποίο ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ και Γερμανία.
Το σκάφος θα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο διαμορφώσεις, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο, οπότε θα φέρει 12 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ή σε διαμόρφωση LHD όπου θα μεταφέρει αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα T-129 (τουρκικής κατασκευής), μεταφορικά ελικόπτερα As 532 Cougar ή Ch-47F Chinook και ελικόπτερα S-70B Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο. Επίσης θα φέρει και τουρκικής κατασκευής drones (μη επανδρωμένα αεροχήματα).
Θα έχει κεκλιμένη ράμπα απονείωσης ενώ το σκάφος θα έχει μήκος 232 μ. και πλάτος 32. Η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 21,5 Knots (κόμβοι), ενώ στη διαμόρφωση LHD θα έχει εκτόπισμα 27,079 και μέγιστη ταχύτητα 29 Knots. Στη διαμόρφωση LHD θα μπορεί να μεταφέρει και αριθμό αποβατικών σκαφών ή και χόβερκραφτ. Οι Τούρκοι θέλουν να εξοπλίσουν το σκάφος με αμερικανικά «αόρατα» μαχητικά stealth F-35Β STOVL (βραχείας-κάθετης αποπροσγείωσης), αν τελικά τα αποκτήσουν.
Αν μη τι άλλο, το Anadolou, προκαλεί τρόμο καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Αιγαίο.
in.gr
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442