Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δραγασάκης: 3 δισ. ευρώ για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στο νέο Μεσοπρόθεσμο

Δραγασάκης: 3 δισ. ευρώ για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στο νέο Μεσοπρόθεσμο

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση θα δεσμεύσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτενή αναφορά έκανε και τα εθνικά θέματα μιλώντας για δεύτερη ευκαιρία για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη στη βάση της αμοιβαίας και ισότιμης συνεργασίας, με την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση θα δεσμεύσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 11ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκτενή αναφορά έκανε και τα εθνικά θέματα μιλώντας για δεύτερη ευκαιρία για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη στη βάση της αμοιβαίας και ισότιμης συνεργασίας, με την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι «όσο αυξάνεται η εισπραξιμότητα ΦΠΑ και μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο θα αυξάνεται η δυνατότητα για πρόσθετες, στοχευμένες και πάλι, δράσεις στη φορολογία».

Παρατήρησε δε πως «προ κρίσης, τα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά πολύ χαμηλά. Φόρους πλήρωνε ‘όποιος ήθελε’ και λιγότερο απ’ όλους οι πλούσιοι. Αυτό μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Πρέπει, πλέον, να διατηρούμε ένα ορισμένο επίπεδο φορολογικών εσόδων. Μπορούμε όμως να δράσουμε στοχευμένα».

Δεύτερη ευκαιρία για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη

Την ανάγκη να συζητήσουμε διεξοδικά την ιδέα της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην αμοιβαία και ισότιμη συνεργασία και στην οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως είπε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρξε μια ευκαιρία που χάθηκε. Σήμερα δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη. Τότε, πρόσθεσε, η ιδέα της συνανάπτυξης και ισότιμης συνεργασίας ήταν εξαιρετικά μειοψηφική· την υποστήριξε κυρίως ο Συνασπισμός και κάποιες κοινωνικές δυνάμεις.

Ήδη, από το 1995, ο Συνασπισμός διοργάνωσε το Βαλκανικό Φόρουμ Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων, με συμμετοχή 15 κομμάτων από την περιοχή και σκιαγράφησε σχέδιο Βαλκανικής Συνανάπτυξης.

Όμως επικράτησε η λογική της ελληνικής «διείσδυσης» στα Βαλκάνια, είπε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε: «δυστυχώς τα πράγματα πήραν διαφορετική τροχιά. Η ένταξη της χώρα μας στο ευρώ, το φθηνό χρήμα δημιούργησαν συνθήκες αλαζονείας και αντί σχεδιασμένης συνανάπτυξης είχαμε άναρχη χρηματοπιστωτική επέκταση και όταν η κρίση ξέσπασε στην Ελλάδα κατέρρευσε. Επίσης, η Ελλάδα αντί να γίνει παράγοντας λύσης των προβλημάτων, δυστυχώς, γίναμε μέρος του προβλήματος».

Σήμερα, είπε, πως υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες, σε σύγκριση με το 1990, καθώς η Ελλάδα που ήταν βασικός πρωταγωνιστής έχασε σε αξιοπιστία και κύρος, έχουμε αναζωπύρωση εθνικισμών, ανταγωνισμών, έχουν αναπτυχθεί νέες ανισότητες στα Βαλκάνια (άλλες χώρες έχουν γίνει μέλη της Ε.Ε. και άλλες έχουν μείνει εκτός) και δεν υπάρχει ηγέτης στην περιοχή για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Η κάθε χώρα και κυβέρνηση προσπαθεί να αποκτήσει το δικό της προβάδισμα.

Υπάρχουν, ωστόσο, και θετικοί παράγοντες, όπως οι κοινές δυνατότητες συνεργασίας, το νέο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής αποτελούν πέρασμα, γέφυρα στη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, ενώ όλες οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) ενδιαφέρονται για την περιοχή.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν τη δεύτερη ευκαιρία για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη, που αυτή τη φορά πρέπει να στηριχθεί στην ισότιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία των χωρών, επισήμανε.

Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος

Για την Ελλάδα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι πρέπει να κάνει τη Βαλκανική Συνανάπτυξη κομμάτι του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη, να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και τα παθήματα να γίνουν μαθήματα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρεται για να λυθούν εκκρεμότητες του παρελθόντος με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη βάση, πάντα, της αμοιβαιότητας.

Ειδικότερα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είπε πως «όσο αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται έχουμε κόστος, θεωρούμαστε μέρος του προβλήματος, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία του Βερολίνου, ακριβώς γιατί κάποιοι μας θεωρούν ότι είμαστε μέρος του προβλήματο».

Για την προώθηση της Βαλκανικής Συνανάπτυξης πρότεινε τη δημιουργία μιας «δεξαμενής έργων» και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει στη συγκρότηση Διϋπουργικής Επιτροπής η οποία θα αξιολογήσει προτάσεις που θα κατατεθούν.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024