Το πρωί της Τρίτης η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν πανηγύριζε. Μετά την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα και τις χλιαρές δήθεν επιπλήξεις προς την Αγκυρα με τις γενικόλογες αναφορές και τα ευχολόγια, κάποιοι θέλησαν να καλλιεργήσουν την προσδοκία ότι σύντομα θα λήξει και η περιπέτεια των Ελλήνων στρατιωτικών, κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές.

Η προσδοκία διήρκεσε μόνον μερικές ώρες. Πολύ γρήγορα η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι η προφυλάκιση θα συνεχιστεί.

Επειτα, στο εσωτερικό της χώρας εκτυλίχθηκε το γνωστό σκηνικό.

Ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε σε ένα κανάλι, είπε τα γνωστά και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι εμπιστεύεται μεν απολύτως τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε ονομασία της πΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής των αξιωματικών στην Ελλάδα. Α, ναι.. και ότι, φυσικά, η συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο είναι περίπου άριστη.

Τόσο η μεγάλη εικόνα – το τι δηλαδή συμβαίνει στην περιοχή μας – όσο και η μικρή – κατά πόσο και πώς είναι σε θέση να το διαχειριστεί η κυβέρνηση – προσφέρουν δυσάρεστα συμπεράσματα.

Ως προς το πρώτο: ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι συνομιλητής των πάντων. Και η σχέση με την Ελλάδα, με όλες τις εκφάνσεις των προβλημάτων της, είναι απλώς ένα εργαλείο για την διαμόρφωση των όρων με τους οποίους θέλει να διαπραγματευτεί.

Ως προς το δεύτερο: η ελληνική κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε έναν ρόλο παρατηρητή και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για όλα, ακόμη και για την τύχη δύο Ελλήνων πολιτών που τυγχάνει να είναι και στρατιωτικοί, στις διαθέσεις των ξένων.

Οι καθυστερήσεις σε όλα τα πεδία και η λανθασμένη ανάγνωση των δεδομένων εκ μέρους της Αθήνας, απειλούν όμως να διαμορφώσουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πεδίο.

Το ερώτημα αυτή την στιγμή είναι τι κόστος θα υπάρξει και για ποιον. Και οι διαφαινόμενες απαντήσεις δεν δικαιολογούν αισιοδοξία.

Ειδικώς όσο η αγωνία κάποιων είναι να πείσουν ότι η συνεργασία Καμμένου – Κουβέλη είναι αρμονική και ανέφελη…

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο