Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «χρησμός» Τσίπρα για το Gorna Macedonia βάση για διαπραγμάτευση

Ο «χρησμός» Τσίπρα για το Gorna Macedonia βάση για διαπραγμάτευση

Ο «χρησμός» του Αλέξη Τσίπρα για το Gorna Macedonia, σε ό,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, επιβεβαιώνει όλους όσοι έλεγαν ότι πρόκειται για την επικρατέστερη λύση. Παράλληλα, θέτει τις βάσεις για μια διαπραγμάτευση από εδώ και στο εξής έχοντας ως δεδομένο μια κοινά αποδεκτή λύση για το καυτό ζήτημα του ονοματολογικού.

Ο «χρησμός» του Αλέξη Τσίπρα για τοGorna Macedonia, σε ό,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, επιβεβαιώνει όλους όσοι έλεγαν ότι πρόκειται για την επικρατέστερη λύση. Παράλληλα, θέτει τις βάσεις για μια διαπραγμάτευση από εδώ και στο εξής έχοντας ως δεδομένο μια κοινά αποδεκτή λύση για το καυτό ζήτημα του ονοματολογικού.

«Εύχομαι σε λίγο καιρό να συστήνετε εδώ ως Gorna Macedonia, ή οποίο άλλο όνομα συμφωνήσουν», είπε, με νόημα χθες ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ως «υψηλού συμβολισμού» την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα αλλά δεν μας πιέζει κανείς. Δεν είναι υπαρξιακό το θέμα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν. Δεν νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική μας χώρα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αποδεχθεί το όνομα και να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η λύση στο ονοματολογικό της FYROM δεν πρέπει να είναι «μια λύση του ποδαριού» αλλά να είναι «στέρεη λύση».

Όπως εξήγησε «να είναι με λίγα λόγια για όλες τις χρήσεις. Δεν μπορεί να είναι άλλο όνομα στον ΟΗΕ και άλλο στο Σύνταγμα».

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που μόνον έτσι μπορεί να έρθει η συμφωνία.

Διπλωματικοί κύκλοι, αλλά και η ίδια η Νέα Δημοκρατία, έλεγαν ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στο Gorna Macedonia ήταν άκαιρη και δεν έπρεπε να γίνει. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας φέρεται να το είπε αυτό σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι στο εξωτερικό οι Σκοπιανοί χαρακτηρίζονται «Μακεδόνες» ενώ μια αναφορά στο Gorna Macedonia θα ήταν σίγουρα μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Αν θα ήθελε να βγάλει κανείς συμπέρασμα και από την ιστορική επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, θα έλεγε ότι απέχουν οι δύο χώρες αρκετά για να κλείσουν μια συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τις αλλαγές στο Σύνταγμα ως προαπαιτούμενο προκειμένου να κατασιγάσει τις φωνές που υπάρχουν και μέσα στην συγκυβέρνηση. Δείχνει να θεωρεί πιο σημαντικές τις αλλαγές αυτές και να θεωρεί το Gorna Macedonia ως μια βάση για έντιμο συμβιβασμό.

Από την άλλη, δεν είναι καθόλου ρόδινα τα πράγματα στα Σκόπια. Υπάρχουν και αντιδράσεις για το όνομα και για τις συνταγματικές αλλαγές που οι ακραίοι δεν επιθυμούν. Ο Ζόραν Ζάεφ δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να επιβάλει τη γνώμη του και τα πάντα κινούνται σε ισορροπία τρόμου. Ακόμη κι αν υπάρξει, πάντως, ένα κοινό κείμενο που θα μετουσιωθεί σε πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμη για μια τελική συμφωνία, αν υπάρξει ποτέ τέτοια.

in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024