
Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Μεξικό
Ένας μεξικανός δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από σφαίρες στην Πολιτεία Βερακρούς, στο ανατολικό Μεξικό, όπου η δράση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί γάγγραινα, γνωστοποίησε την Τετάρτη η Κρατική Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CEAPP).
Ένας μεξικανός δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από σφαίρες στην Πολιτεία Βερακρούς, στο ανατολικό Μεξικό, όπου η δράση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί γάγγραινα, γνωστοποίησε την Τετάρτη η Κρατική Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CEAPP).
Ο Λεομπάρδο Βάσκες Ατσίν δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του, διευκρίνισε η Άνα Λάουρα Πέρες, η πρόεδρος του παραρτήματος της CEAPP στη Βερακρούς, μιας από τις πιο επικίνδυνες Πολιτείες για τους εργαζόμενους στον Τύπο.
Το θύμα εργαζόταν μέχρι την περασμένη χρονιά για την εφημερίδα La Opinión de Poza Rica, ενώ ήταν διαχειριστής στην πλατφόρμα Facebook του ιστοτόπου Enlace Informativo.
Δεν είχε καταγγείλει απειλές κατά της ζωής του στη CEAPP, αλλά συνάδελφοί του είπαν πως «είχε δεχθεί απειλές από έναν συμβολαιογράφο».
Το 2017 στο Μεξικό δολοφονήθηκαν δώδεκα δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Artículo 19.
Η χώρα θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καθώς πάνω από 100 ρεπόρτερ έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν ότι το 90% των εγκλημάτων αυτών μένει ατιμώρητο.
Η Πολιτεία Βερακρούς είναι θέατρο συγκρούσεων μεταξύ τριών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών -του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, της συμμορίας Λος Σέτας και του καρτέλ του Κόλπου- και συχνά δρουν με την ανοχή ή ακόμα και τη συνέργεια μερίδας των τοπικών αρχών.
Τα καρτέλ αυτά επιδίδονται επίσης σε εκβιάσεις, απαγωγές, εμπορία ανθρώπων και κλοπή καυσίμων από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Pemex.
in.gr
- Το μανιφέστο του δράστη της επίθεσης στο δείπνο των Ανταποκριτών – Τι έγραψε για τον Τραμπ
- Μαγνητικό τσιμέντο: Η ιδέα που υπόσχεται να βάλει τέλος στο καρφιά και τις βίδες στους τοίχους
- Χώρισε το πιο «cool ζευγάρι» του παγκοσμίου τένις – Όλο το παρασκήνιο (pics)
- Ντόρτμουντ-Φράιμπουργκ 4-0: Οι γηπεδούχοι εξασφάλισαν το εισιτήριο για το Champions League
- Δημογραφικό: «Πολλαπλασιαστής κινδύνων» για την οικονομία – Το στοίχημα της επόμενης ημέρας
- Geely vs Tesla: Η Κίνα «πατάει γκάζι» στα robotaxi




