Με «ναρκοπέδιο» που μια λάθος κίνηση μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα, βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ένταση πλέον έχει χτυπήσει κόκκινο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Ακόμη και το ενδεχόμενο ενός σκόπιμου «θερμού» επεισοδίου από την πλευρά της Αγκυρας, εξετάζεται με προσοχή στην Αθήνα.

Με «ναρκοπέδιο» που μια λάθος κίνηση μπορεί να τινάξει τα πάντα στον
αέρα, βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ένταση πλέον έχει
χτυπήσει κόκκινο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.
Ακόμη και το ενδεχόμενο ενός σκόπιμου «θερμού» επεισοδίου από την πλευρά
της Αγκυρας, εξετάζεται με προσοχή στην Αθήνα.

Ημέρα με την ημέρα η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, δείχνοντας ανεξέλεγκτη και χωρίς να μπορεί κανείς να την «μαζέψει». Ακόμη και η εμφάνιση του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο ή ακόμη και τα μηνύματα της Μέρκελ για τη σφαγή στο Αιγαίο, δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν από το να μιλάει.

Και χθες σειρά πήρε η Ουάσιγκτον να δεχθεί την επίθεση του Σουλτάνου. Αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μανμπίτζ είπε πως όσο υπάρχουν εκεί τρομοκράτες – όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους– η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις της. Μάλιστα είπε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή όχι για να πολεμήσουν κατά του ISIS αλλά για να επιτεθούν στην Τουρκία και το Ιράν καθώς μια επίθεση κατά της Ρωσίας θα σήμαινε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο ίδιος ζήτησε εκ νέου σεβασμό προς την Τουρκία λέγοντας πως οι ΗΠΑ «μιλούν προσβλητικά» και τόνισε: «Γιατί σηκώνεστε από εκεί που είστε και έρχεστε εδώ 11.000 χιλιόμετρα μακριά; Αυτά τα εδάφη είναι δικά σας;».

«Αναμένουμε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ να τοποθετηθεί απέναντι στις πολιτικές που στρέφονται εναντίον της χώρας μας και μας μπερδεύουν. Αυτοί που μιλούν εκ μέρους του Τραμπ δεν αντιλαμβάνονται τί λένε”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά στη σκιά των παρατηρητών που μπήκαν στη σειρά για να κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας».

Αν λοιπόν ο Ερντογάν δεν μπορεί να σταματήσει μπροστά στις ΗΠΑ τότε τι θα κάνει μπροστά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε το καθεστώς κυριαρχίας ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έβαλε εκ νέου φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστηρίζοντας πως «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργείται μία σειρά από προβλήματα». Οπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την ερμηνεία των θεμελιωδών διεθνών συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η υπόνοια ότι η Τουρκία προβαίνει σε ηλεκτρονικό πόλεμο μπλοκάροντας τα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης σε όλα τα αεροπλάνα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που ανάγκασε την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου να εκδώσει έκτακτες ειδοποιήσεις (NΟΤΑΜ) για την αεροναυτιλία. Και βεβαίως, η ανοικτή πληγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κλείνουν σήμερα 21 ημέρες στις τουρκικές φυλακές, είναι ικανό να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.

Αθήνα πρωτίστως, και η Λευκωσία δευτερευόντως, τηρούν ψύχραιμη στάση προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο επεισόδιο ενώ στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Ελλάδα επιδιώκει να στείλουν οι ευρωπαίοι εταίροι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα όχι μόνο για τις ενέργειές της όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Σύμφωνα με μέρος του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων οι εταίροι αναμένεται να καταδικάσουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και θα μιλήσουν για το δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.

Το ερώτημα είναι αν οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων μπορούν να κάμψουν την τουρκική προκλητικότητα ή απλά θα είναι «λόγια του αέρα». Οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να τραβήξουν στα άκρα την αντιπαράθεση με την Αγκυρα, ακόμη κι αν απειλούνται δύο κράτη – μέλη. Κι ο λόγος είναι ότι εκτιμούν πως η Τουρκία είναι γίγαντας με πήλινα πόδια που μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει. Μια διαλυμένη Τουρκία δεν βολεύει κανένας καθώς θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην περιοχή ενώ θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις και με την υπόθεση του προσφυγικού.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr