Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι ένδειξη της γενικής υγείας του άνδρα και όχι μόνο της αναπαραγωγικής του ικανότητας, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για την ποιότητα του σπέρματος που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 5.177 άνδρες από υπογόνιμα ζευγάρια από την Ιταλία και έδειξε ότι, ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων σχετίζεται με μεταβολικές αλλαγές, καρδιαγγειακούς κινδύνους και χαμηλή οστική μάζα, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Αλμπερτο Φερλιν, επίκουρο καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπρέτσια.

«Στους υπογόνιμους άνδρες είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας ή παράγοντες κινδύνου που μπορούν να εξασθενήσουν την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής», σημειώνει.

Ο Δρ Φερλιν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι μισοί άνδρες που είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο, από τους άνδρες με φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέση και υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, υπέρταση, υψηλή LDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL χοληστερόλη. Επίσης, είχαν υψηλότερη συχνότητα μεταβολικού συνδρόμου που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη, ένδειξη για μελλοντική εκδήλωση διαβήτη.

Ως χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων θεωρούνται τα λιγότερα από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης 12πλάσιο κίνδυνο για υπογοναδισμό ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι μισοί με χαμηλή τεστοστερόνη είχαν και οστεοπόρωση ή χαμηλή οστική μάζα.

Σύμφωνα με τον Δρ Φερλιν, η μελέτη δείχνει ότι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων σχετίζεται με κακή καρδιομεταβολική υγεία αλλά ο υπογοναδισμός κυριαρχεί επί του συσχετισμού. Και σημειώνει ότι η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας δεν θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στην απόκτηση παιδιού αλλά στην επιδιόρθωση και των υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως τα περιττά κιλά, η υπερχοληστερολαιμία ή η υπέρταση.


Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο