Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν - Μέρκελ αρχίζουν την μακρά διαπραγμάτευση για το μέλλον της ΕΕ

Μακρόν – Μέρκελ αρχίζουν την μακρά διαπραγμάτευση για το μέλλον της ΕΕ

Η συνάντηση στο Παρίσι της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μετά την μακρά πολιτική παρένθεση στη Γερμανία. Για πολλούς στη Γαλλία, θεωρείται «η ώρα της αλήθειας», για να αποδείξει το γάλλο-γερμανικό ζευγάρι ότι είναι ικανό να προχωρήσει και πάλι από κοινού στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. «Ας συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την Ευρώπη πιο γρήγορα και πιο δυνατά» έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος την Τετάρτη, αφού η Μέρκελ ανέλαβε τα καθήκοντα της καγκελαρίου.

Η συνάντηση στο Παρίσι της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μετά την μακρά πολιτική παρένθεση στη Γερμανία.

Για πολλούς στη Γαλλία, θεωρείται «η ώρα της αλήθειας», για να αποδείξει το γάλλο-γερμανικό ζευγάρι ότι είναι ικανό να προχωρήσει και πάλι από κοινού στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Ας συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την Ευρώπη πιο γρήγορα και πιο δυνατά» έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος την Τετάρτη, αφού η Μέρκελ ανέλαβε τα καθήκοντα της καγκελαρίου.

Μπροστά σε έναν «ανυπόμονο» Μακρόν που περιμένει «μια απάντηση», η καγκελάριος «δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την απουσία της κυβέρνησης» εκτιμούν οι πολιτικοί παρατηρητές. Κατά τη σημερινή συνάντηση θα φανεί το ύψος της ευρωπαϊκής δέσμευσης της Γερμανίας.

Ο χρόνος άλλωστε πιέζει ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, αλλά και επειδή άμεσα, στη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, προβλέπεται να καταρτισθεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για κάθε επιλεγμένο σχέδιο.

Οι Γάλλοι εκτιμούν το ότι η καγκελάριος διάλεξε το Παρίσι για την πρώτη επίσκεψή της μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής της, όπου τα χαρτοφυλάκια των εξωτερικών υποθέσεων και των οικονομικών ανατέθηκαν σε σοσιαλδημοκράτες που θεωρούνται πιο κοντά στις γαλλικές θέσεις.

Σημειώνουν, επίσης, ότι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι «η αρχή των συζητήσεων» και ότι σε καμία περίπτωση «δεν έρχεται στο Παρίσι με προκαθορισμένες θέσεις».

Το μέλλον της ευρωζώνης ίσως να είναι αυτό στο οποίο θα επικεντρωθούν οι μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στους δύο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προεδρικού περιβάλλοντος, ο πρόεδρος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις ιδέες του σε ό,τι αφορά την πρότασή του για έναν προϋπολογισμό επενδύσεων.

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών με την ανάδειξη των λαϊκιστικών κομμάτων αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο στην επιχειρηματολογία του σχετικά με το αίσθημα εγκατάλειψης των Ιταλών από μια Ευρώπη ανίκανη να βοηθήσει με χρηματοδοτικές παρεμβάσεις.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024