Την επόμενη 15ετία, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα υπερβούν τα 500 εκατομμύρια, με τους επιστήμονες δικαίως να χαρακτηρίζουν τη νόσο ως «μάστιγα της εποχής». Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης, το άγχος και η παχυσαρκία, θεωρούνται ότι συντελούν στην αύξηση της συχνότητας της νόσου.

Η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη συνιστά σήμερα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά και για τη χώρα μας. Το 1970 ο επιπολασμός του ήταν 2,8%, ενώ το 2017 είναι μεγαλύτερος από 10%.

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι συστηματικό νόσημα και δεν αφορά μόνο τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, αλλά όλες ανεξαιρέτως τις παραμέτρους του κυτταρικού μεταβολισμού. Στην πορεία εξέλιξης της νόσου δημιουργούνται συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό, νεφρούς, δέρμα, ακόμα και από την ψυχική σφαίρα) ως αποτέλεσμα της χρόνιας υπεργλυκαιμίας – δυσλιπιδαιμίας και των χρόνιων επιπλοκών, γεγονός το οποίο καθιστά επιβεβλημένη την άριστη μεταβολική ρύθμιση του», σημειώνουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Γιώργος Δημητριάδης και ο γενικός γραμματέας, Ανδρέας Μελιδώνης, με αφορμή το 16ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (14-17 Μαρτίου).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναλυθούν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα καθώς και οι εξελίξεις στην παθοφυσιολογία, πρόληψη, θεραπεία και παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια όπου θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν:
(α) οι τελευταίες εξελίξεις στην ταξινόμηση και τους μηχανισμούς παθογένειας όλων των τύπων του ΣΔ,
(β) οι νέες κατηγορίες των φαρμάκων και η θέση τους στους θεραπευτικούς αλγόριθμους,
(γ) η διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας και της υπέρτασης στον ΣΔ,
(δ) οι οξείες επιπλοκές του ΣΔ με πρακτικές οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης,
(ε) οι εξελίξεις στις χρόνιες επιπλοκές με έμφαση στις καρδιαγγειακές επιπλοκές, οι οποίες αποτελούν την 1η αιτία θανάτου των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη,
(στ) οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία με έμφαση στη συνεχή καταγραφή των διακυμάνσεων της γλυκόζης και την εντατικοποίηση της ρύθμισης,
(ζ) οι νέες απόψεις σε θέματα διατροφής στον ΣΔ,
(η) η πρακτική διαχείριση προβλημάτων τα οποία προκύπτουν στη καθημερινή ζωή των ασθενών με ΣΔ και
(θ) η τελευταία επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και των Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών στην διαχείριση του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη.

Στο συνέδριο συμμετέχουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές (ιατροί, διατροφολόγοι και επαγγελματίες υγείας). Μεταξύ αυτών, οι παγκοσμίου φήμης ειδικοί στον Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμό καθηγητές: F. Giorgino (University of Bari, Italy), F. Karpe (University of Oxford, United Kingdom), D. MIchailidis (University College London, United Kingdom), A. Pfeiffer (German Institute of Human Nutrition, Germany), M. Rizzo (University of Palermo, Italy), M. Roden (Heinrich Heine University Düsseldorf, Director German Diabetes Center, Germany).

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο