Ποιες λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου
Κοινές λοιμώξεις που συχνά οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη.
Κοινές λοιμώξεις που συχνά οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη.
Πρόκειται για συμπέρασμα από τη μελέτη ACALM (Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of Stay and Mortality), που διεξάγεται επί 14 χρόνια σε δείγμα 1.2 εκατομμυρίων ασθενών.
Από το πλήθος αυτό, οι ερευνητές εστίασαν σε 34.027 άτομα που είχαν εισαχθεί για λοίμωξη του ουροποιητικού και του αναπνευστικού και τους συνέκριναν με ιδίου φύλου άτομα χωρίς λοίμωξη.
Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανα οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής Aston στο Μπερμινγκχαμ προέκυψε ότι, οι ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για λοίμωξη του ουροποιητικού ή του αναπνευστικού είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μακροπρόθεσμα.
Επίσης, τα άτομα αυτά είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, από τα άτομα που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης, μετά την εκδήλωση καρδιακής νόσου, και διπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν και γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, καθώς και παθολογικές καταστάσεις, όπως υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης, νεφρική νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή.
Η επίπτωση της λοίμωξης ήταν όμοιου εύρους με του διαβήτη, της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας και μεγαλύτερη της παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τον Δρ Ραουλ Ποτλουρι, εμπνευστή της μελέτης ACALM «τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι εισάγονται για νοσηλεία λόγω αναπνευστικής ή ουρολογικής λοίμωξης έχουν πάνω από 40% πιθανότητα να υποστούν στη συνέχεια έμφραγμα και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, και μάλιστα με σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση τέτοιων επεισοδίων».
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Άνοιξε η πλατφόρμα
- Ιράν: Πανηγυρισμοί στην Τεχεράνη για την κατάρριψη των δύο αμερικανικών αεροσκαφών – Το Ισραήλ βομβαρδίζει γέφυρες στον Λίβανο
- Αντετοκούνμπο για τους Μπακς: «Όταν κάποιος μου λέει να μην παίξω είναι σαν προσβολή για εμένα»
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Σχέσεις: Πόση «δύναμη» έχουμε πάνω στον σύντροφό μας;
- Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Το πασχαλινό τραπέζι και η «αγορά δύο ταχυτήτων»
- Μπακς – Σέλτικς 101-133: Νέος διασυρμός για τα «Ελάφια» χωρίς τον Αντετοκούνμπο (vids)
- ΟΗΕ: Αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία επί του σχεδίου προστασίας για τα στενά του Ορμούζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442