Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ΥΠΟΙΚ για τη διαγραφή του Παναμά από τους φορολογικούς παραδείσους

Το ΥΠΟΙΚ για τη διαγραφή του Παναμά από τους φορολογικούς παραδείσους

Για ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων και εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος της απόφασης κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απόφαση του ECOFIN για τη διαγραφή οχτώ χωρών (μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς) από την κατηγορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Για ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων και εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος της απόφασης κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απόφαση του ECOFIN για τη διαγραφή οχτώ χωρών (μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς) από την κατηγορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Η εν λόγω απόφαση του Ecofin έδωσε τροφή για αντιπαράθεση στην εγχώρια πολιτική σκηνή, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και την απάντηση της εκπροσώπου της Βουλγαρικής Προεδρίας Monika Panayotova.

Ο κ. Μαριάς μίλησε για «σκανδαλώδη απόφαση του Ecofin και μάλιστα και με Ελληνική ψήφο» η οποία «εκδόθηκε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αυτάρεσκα διατείνεται αποφασισμένη αφενός μεν να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά και αφετέρου να δρομολογήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis».

ΥΠΟΙΚ: Το πολιτικό μήνυμα της απόφασης

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «το πολιτικό μήνυμα είναι ακριβώς το ανάποδο από την ερμηνεία που αναπαράγεται και είναι το εξής: Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πράγμα που είναι πάγια θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.»

» Στόχος των πρωτοβουλιών δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν ‘μαύρες λίστες’ με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές για να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο».

Σε ό,τι αφορά «πραγματικά γεγονότα» το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στα αναρτημένα κείμενα των αποτελεσμάτων της συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23ης Ιανουαρίου 2018 (http://www.consilium.europa.eu/el/meetings/ecofin/2018/01/23/Q) όπου αναφέρεται ότι:

«Tο Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της ΕΕ με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της ΕΕ. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών υπό στενή παρακολούθηση».

Οι συγκεκριμένες δηλαδή χώρες, εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών:

  • Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν συστάσεις της Ε.Ε.
  • Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη την διάρκεια του έτους από την ομάδα «Κώδικας Δεοντολογίας» με την υποστήριξη της ΓΓ του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.

Ειδικά στην περίπτωση της χώρας του Παναμά, προσθέτουν οι ίδιοι, η οποία μέχρι και τη συνεδρίαση Ecofin της 5ης/12/17 (στην οποία αποφασίστηκε η λίστα των χωρών να είναι δυναμική και να επικαιροποιείται) βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα (παράρτημα Ι):

i)Κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι με την τρίτη επιστολή της (4/1/18) μπορεί να μετακινηθεί στην επονομαζόμενη γκρι λίστα (παράρτημα ΙΙ) και

ii) Θα κριθεί οριστικά, βάσει χρονοδιαγράμματος, μέχρι την προθεσμία της 31ης.12.18.

iii) Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση βάσει των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, τότε θα ξαναμπεί στην μαύρη λίστα.

Επί της διαδικασίας και τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν στην παραπάνω διαδικασία, σε όλα τα στάδια εργασιών τα οποία προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Ecofin της 23ης Ιανουαρίου στην οποία δεν έλαβε χώρα καμία ψηφοφορία.

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024