Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Οι Ευρωπαίες κερδίζουν 16% λιγότερα από τους άνδρες

Eurostat: Οι Ευρωπαίες κερδίζουν 16% λιγότερα από τους άνδρες

«Για κάθε ευρώ που κέρδιζε ανά ώρα ένας άνδρας, μια γυναίκα κέρδιζε κατά μέσο όρο 84 λεπτά» το 2016. Οι γυναίκες κέρδισαν κατά μέσο όρο 16% λιγότερα από τους άνδρες στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν παραμονή της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών. Με τη μισθολογική ανισότητα να ποικίλει από χώρα σε χώρα, η Κομισιόν δεσμεύεται για αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και και αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις.

Οι γυναίκες κέρδισαν κατά μέσο όρο 16% λιγότερα από τους άνδρες το 2016 στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat και δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, 7 Μαρτίου, παραμονή της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το 2016, «για κάθε ευρώ που κέρδιζε μέσα σε μια ώρα ένας άνδρας, μια γυναίκα κέρδιζε κατά μέσο όρο 84 λεπτά», συνοψίζει η Eurostat σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με τη μισθολογική ανισότητα να ποικίλει από χώρα σε χώρα, η Κομισιόν δεσμεύεται για αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και και αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις.

Σε ποιες χώρες η μισθολογική διαφορά είναι μεγάλη

Οι διαφορές υπερβαίνουν το 20% στην Εσθονία (25,3%), στην Τσεχική Δημοκρατία (21,8%), στη Γερμανία (21,5%), στη Βρετανία (21%) και στην Αυστρία (20,1%).

Αντιθέτως οι μισθοί των γυναικών πλησιάζουν αυτούς των ανδρών στη Ρουμανία (διαφορά 5,2%), την Ιταλία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%). Στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Κροατία η διαφορά στους μισθούς είναι επίσης κάτω από 10%.

Στη Γαλλία, η διαφορά στις αμοιβές φθάνει το 15,2%.

Συνολικά η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε στην ΕΕ, κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας από το 2011 έως το 2016.

Οι κύριες πρόοδοι στον τομέα αυτό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-4,4 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ουγγαρία (-4,0), στην Ισπανία και στην Αυστρία (-3,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Πάντως οι διαφορές στις αμοιβές είναι ακόμη μεγαλύτερες σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Πορτογαλία (4,6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Σλοβενία (4,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Θεμελιώδης αξία της ΕΕ η ισότητα γυναικών και ανδρών

Χθες, Τρίτη, 15 από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση στην οποία υπενθυμίζουν πως η ισότητα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών είναι «μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Επιτροπή θέλει «να δώσει το παράδειγμα», διαβεβαιώνουν.

«Τον Φεβρουάριο 2018, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθανε το 36%, δηλαδή 11% μεγαλύτερο απ’ ότι όταν αρχίσαμε τη θητεία μας τον Νοέμβριο 2014», υπογραμμίζουν εκφράζοντας την ικανοποίησή τους γι’ αυτό οι επίτροποι που υπογράφουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε το ποσοστό αυτό να φθάσει το 40% στο τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής, στις 31 Οκτωβρίου 2019.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024