Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σκριπάλ «γνώριζε ότι μπορεί να έχει άσχημο τέλος» λέει συγγενής του

Ο Σκριπάλ «γνώριζε ότι μπορεί να έχει άσχημο τέλος» λέει συγγενής του

Ένας από τους συγγενείς του Σεργκέι Σκριπάλ (σ.σ. πρώην ρώσο κατάσκοπο που δέχθηκε επίθεση) επιβεβαίωσε στην ρωσική υπηρεσία του BBC ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Γιούλια Σκριπάλ.

Ένας από τους συγγενείς του Σεργκέι Σκριπάλ (σ.σ. πρώην ρώσο κατάσκοπο που δέχθηκε επίθεση) επιβεβαίωσε στην ρωσική υπηρεσία του BBC ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Γιούλια Σκριπάλ.

Σε συνομιλία τους με το BBC φίλοι του Σκριπάλ, που μίλησαν με δική τους παράκληση υπό καθεστώς ανωνυμίας, δηλώσαν ότι ο ίδιος ο Σκριπάλ τους είχε πει «ότι γνώριζε πως από τις πρώτες μέρες μπορεί να έχει άσχημο τέλος και πως δεν θα τον αφήσουν σε ησυχία».

Παράλληλα, οι συγγενείς του Σκριπάλ μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ δεν συνεργάστηκε ποτέ με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά η όλη υπόθεση ήταν στημένη.

Ο γείτονας του Σκριπάλ, Τζέιμς Πάττοκ, δήλωσε ότι ο Σκριπάλ ήταν ένας άνθρωπος που έδειχνε ευχαριστημένος από την ζωή του. «Φαινόταν ευτυχισμένος. Όταν συναντιόμασταν χαιρετούσε ο ένας τον άλλον. Αυτό ήταν όλο. Όταν ήρθε να εγκατασταθεί έκανε μια γιορτή, μου άφησε πρόσκληση στο γραμματοκιβώτιο μου αλλά εγώ δεν πήγα».

«Τίποτα δεν άλλαξε»

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της αστυνομίας του Λονδίνου, Μάρκ Ρόουλι, αυτή τη στιγμή οι ειδικοί σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συνεργάζονται με τις άλλες υπηρεσίες, όπως και με την αστυνομία της κομητείας Ουιλσάιρ όπου βρίσκεται η πόλη Σόλσμπερι.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν άλλα παρόμοια περιστατικά, όπως για παράδειγμα την υπόθεση Λιτβινένκο, σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο θα αναθέσουμε την έρευνα στο τμήμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Όμως αυτή τη στιγμή το κύριο είναι να ερευνήσουμε ποια ήτα η αιτία του περιστατικού» δήλωσε ο Μάρκ Ρόουλι.

Ο πρώην αξιωματικός της FSB, Αλεξαντρ Λιτβινένκο, πέθανε στο Λονδίνο, από δηλητηρίαση που του είχε προκαλέσει ραδιενεργό πολώνιο, το οποίο είχαν ρίξει στο τσάι που είχε πιεί σε εστιατόριο του Λονδίνου.

Η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινένκο , Μαρίνα Λιτβινένκο σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Daily Telegraph δήλωσε ότι το γεγονός ότι ένας πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας βρίσκεται σε κρίση κατάσταση επειδή εκτέθηκε σε άγνωστη ουσία, θυμίζει την πολιτική εξόντωση του συζύγου της.

«Αυτό μοιάζει με ότι συνέβη με τον σύζυγό μου, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Είναι αναγκαίο να μάθουμε τη φύση της ουσίας: ήταν ή όχι ραδιενεργή; Αυτή την στιγμή δεν έχουμε επαρκή αριθμό στοιχείων για το περιστατικό» δήλωσε η Μαρίνα Λιτβινένκο.

«Λογικά είναι πολύ περίεργο να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες πριν τις προεδρικές εκλογές. Πράγματι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτό το περιστατικό. Αν όμως είναι πράγματι δηλητηρίαση, τότε το μόνο που μπορώ να πω σε σχέση με αυτό είναι ότι τίποτα δεν άλλαξε από την εποχή που πέθανε ο σύζυγός μου» πρόσθεσε.

Υπόθεση Περεπιλίτσνι

Πριν από πέντε χρόνια είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Μεγάλη Βρετανία ο θάνατος ενός ακόμη Ρώσου, που από πολλούς θεωρήθηκε περίεργος.

Στις 10 Νοεμβρίου του 2012 επιστρέφοντας από το τζόκινγκ που έκανε στους δρόμους της συνοικίας Ουέιμπριντζ του Λονδίνου πέθανε ο 44χρονος ρώσος επιχειρηματίας Αλεξάντρ Περεπιλίτσνι.

Ο Αλεξάντρ Περεπιλίτσνι είχε δώσει πληροφορίες στο ίδρυμα Hermitage Capital όσον αφορά την υπόθεση του θανάτου σε φυλακή της Μόσχας του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι ο οποίος ερευνούσε υπεξαιρέσεις κρατικών κονδυλίων.

Παρά τις δύο νεκροψίες που έγιναν οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα αίτια του θανάτου του και αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί τοξικολογική εξέταση.

Μετά την ενδελεχή έρευνα που έγινε όσον αφορά τα αίτια του θανάτου του Περεπιλίτσνι οι ειδήμονες στις δηλητηριώδεις ουσίες, δήλωσαν στο δικαστήριο του Λονδίνου ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν πλήρως το ενδεχόμενο να υπήρξε δόλος όσον αφορά τον θάνατο του. Ωστόσο η αστυνομία της κομητείας Σάρεϊ όπου ζούσε ο Περεπιλίτσνι δεν θεώρησε τον θάνατο του ύποπτο.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 2ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024