Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόεδρος της Προανακριτικής για τη Novartis ο Δρίτσας

Πρόεδρος της Προανακριτικής για τη Novartis ο Δρίτσας

Το προεδρείο της επιτροπής εξέλεξαν τα μέλη της Προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis, που ξεκίνησε τις εργασίες της, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες.

Τις εργασίες της ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης του Κοινοβουλίου εξέλεξε αρχικά το προεδρείο της, με τον Θοδωρή Δρίτσα να εκλέγεται πρόεδρος, τον Γ.Λαζαρίδη αντιπρόεδρος και την Παναγιώτα Κοζομπόλη γραμματέας. Αναμένεται να ακολουθήσει συζήτηση για τον τρόπο εργασίας της Επιτροπής, με τον καθορισμό του προγράμματος των συνεδριάσεών της.

Η Προανακριτική θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τους κ.κ.: 1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο και 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη.

ΝΔ: Όλα στο φως

Προσερχόμενος στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, οτομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ , Μάκης Βορίδης, δήλωσε:

«Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως.

» Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ’ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων.

» Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια.

» Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση.

» Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της».

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024