Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου στρατιωτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας, εντείνοντας τους φόβους ότι η Μέση Ανατολή κατευθύνεται προς έναν γενικευμένο πόλεμο. Αλλά αυτές οι ανησυχητικές προβλέψεις υποθέτουν ότι και οι δύο πρωταγωνιστές θέλουν να πολεμήσουν. Είναι αλήθεια αυτό;

Σύμφωνα με το Βήμα το Ιράν απεικονίζεται ως μια επιθετική δύναμη, ειδικά από την κυβέρνηση Τραμπ και από τους Σαουδάραβες. Εχει επεκτείνει σταθερά τη στρατιωτική παρουσία του στη Συρία από τότε που υποστήριξε τον Μπασάρ αλ Ασαντ μετά το 2011, αναπτύσσοντας πολιτοφυλακές από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, λιβανέζους μαχητές της Χεζμπολάχ και τους δικούς του Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κλιμάκωσε μόνιμα την εχθρότητα το 2005, όταν φέρεται ότι ζήτησε να «σβηστεί από τον χάρτη το Ισραήλ». Τα ακριβή λόγια του αμφισβητούνται, αλλά το συναίσθημα πίσω από αυτά δεν διαψεύστηκε ποτέ πειστικά από την Τεχεράνη. Πολλοί Ισραηλινοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι το Ιράν αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος.

Ενθαρρυμένο από την πεποίθηση ότι ο Ασαντ κερδίζει, το Ιράν στρέφει το βλέμμα και τα όπλα του στο Ισραήλ ή έτσι πιστεύουν οι ισραηλινοί ηγέτες που λένε ότι παραβιάζονται οι «κόκκινες γραμμές» τους – η ανάπτυξη μιας μόνιμης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία και η μεταφορά προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ισραηλινοί διοικητές ανησυχούν ιδιαιτέρως για την κατασκευή από το Ιράν ενός υπόγειου εργοστασίου στον Λίβανο, το οποίο, όπως λένε, θα παράσχει στους μαχητές της Χεζμπολάχ βλήματα μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας. Η θερμοκρασία της αντιπαράθεσης σίγουρα αυξάνεται με αρκετές «πρωτιές». Τις προηγούμενες ημέρες ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν συγκρούστηκε ανοιχτά με το Ισραήλ, στέλνοντας στο έδαφός του ένα drone, η πρώτη φορά που καταστράφηκε ένα αεροσκάφος του Ισραήλ από το 1982 και η πρώτη φορά που το Ισραήλ στόχευσε ανοιχτά ιρανικά στοιχεία στη Συρία – ένα κέντρο διοίκησης και συστοιχίες πυραύλων γύρω από τη Δαμασκό.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας