Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά θέλουν οι γάτες να μας σκοτώσουν;

Τελικά θέλουν οι γάτες να μας σκοτώσουν;

Για πολλούς ανθρώπους οι γάτες είναι τα καλύτερα κατοικίδια, διεκδικώντας επί ίσοις όροις τον τίτλο του «καλύτερου φίλου των ανθρώπων», από τα συμπαθέστατα και αξιαγάπητα επίσης σκυλάκια. Αυτό είναι κάτι υποκειμενικό. Πάμε τώρα σε κάτι που είναι υπό συζήτηση αν και δεν θα έπρεπε: Θέλουν οι γάτες βαθιά μέσα τους να μας σκοτώσουν;

Για πολλούς ανθρώπους οι γάτες είναι τα καλύτερα κατοικίδια, διεκδικώντας επί ίσοις όροις τον τίτλο του «καλύτερου φίλου των ανθρώπων», από τα συμπαθέστατα και αξιαγάπητα επίσης σκυλάκια. Αυτό είναι κάτι υποκειμενικό. Πάμε τώρα σε κάτι που είναι υπό συζήτηση αν και δεν θα έπρεπε: Θέλουν οι γάτες βαθιά μέσα τους να μας σκοτώσουν;

Πως καταλήξαμε σε αυτή τη συζήτηση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες, Πέμπτη, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα θέμα που αφορά μια έρευνα, η οποία αναδημοσιεύτηκε και από διάφορα ελληνικά sites και ανέφερε ότι σύμφωνα με μια έρευνα που είχε διενεργηθεί το 2014 και είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά το 2015, οι γάτες θέλουν κατά βάθος να μας σκοτώσουν και ο λόγος που δεν το κάνουν είναι αφενός λόγω του μικρού μεγέθους τους και αφετέρου ότι τις ταΐζουμε μέχρι σκασμού.

Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα κατανοητό πως ήταν από δύσκολο, έως και αδύνατο να συμβαίνει, αφού εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στα σπίτια τους μια ή και παραπάνω γάτες και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για… serial killers.

Τη λογική αυτή διαπίστωση κάνει σήμερα, Παρασκευή, η ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes, η οποία ασχολείται με το να βρίσκει και να ανατρέπει ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες και social media.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα, στη συγκεκριμένη μελέτη του, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ερεύνησε τις προσωπικότητες των εξημερωμένων γατών που ζουν στις πόλεις και στα σπίτια μας σε σχέση με κάποια άγρια είδη αιλουροειδών όπως είναι οι σκοτσέζικες αγριόγατες, οι λεοπαρδάλεις του χιονιού, τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις της Ασίας. Δεν είχαν σκοπό να συγκρίνουν αυτά τα είδη, αλλά να τα ερευνήσουν βάσει μαρτυριών εργαζόμενων σε ζωολογικούς κήπους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Huffingtonpost.com, η οποία δημοσίευσε ολόκληρη την έρευνα και μίλησε με την επικεφαλής της ομάδας, Μαριέκ Γκάρτνερ, η οποία αναφέρει: «η έρευνά μου δεν ισχυρίστηκε αυτό το πράγμα, για την ακρίβεια, δεν έχει καμία σχέση. Δε ξέρω για ποιο λόγο ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα και πάλι με το Ellinika Hoaxes, πολλά άρθρα που δημοσιεύτηκαν «διάβασαν» με τον πλέον λάθος τρόπο την έρευνα, επισημαίνοντας ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που είναι κοινά σε γάτες και λιοντάρια. Κάποια από αυτά όπως ο νευρωτισμός, η παρορμητικότητα, αλλά και η κυριαρχία.

Αυτά τα 3 χαρακτηριστικά περιγράφουν κάθε είδος από αυτά που προαναφέρθηκαν, αλλά το φάσμα διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.

«Οι γάτες έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και κατέληξαν να ζουν μαζί μας επειδή ήταν μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση. Ορισμένες γάτες είναι πιο ανεξάρτητες, κάποιες άλλες πολύ αξιαγάπητες. Εξαρτάται απλώς από το άτομο, δεν είναι όλες οι γάτες εγωκεντρικές, είναι απλά περισσότερο μοναχικές ως είδος» δήλωσε η Γκάρτνερ στο όταν ερωτήθηκε για την έρευνά της.

Γιατί λοιπόν παρερμηνεύτηκε η έρευνα αυτή; Ξεκίνησε ως παρανόηση ή ως μια προσπάθεια από ορισμένες σελίδες να αποκτήσουν λίγα παραπάνω «κλικ»; Το μόνο σίγουρο είναι πως τα αιλουροειδή, μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ωστόσο πουθενά δεν λέγεται ότι οι γάτες έχουν μέσα τους τη θέληση να μας σκοτώσουν.

in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024