Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε δίκη για κατασκοπεία παραπέμπονται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί [Βίντεο]

Σε δίκη για κατασκοπεία παραπέμπονται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί [Βίντεο]

Προφυλακίστηκαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κατόπιν εντολής της τουρκικής εισαγγελίας και παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Προφυλακίστηκαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κατόπιν εντολής της
τουρκικής εισαγγελίας και παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της
στρατιωτικής κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική
ζώνη.

Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δύο Έλληνες κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης.

Στο σκεπτικό της προφυλάκισης, σύμφωνα με τη Milliyet, αναφέρεται ότι τους δύο έλληνες στρατιωτικούς αποδίδεται:

  • Παράνομη είσοδος σε πρώτου βαθμού στρατιωτικά απαγορευμένης περιοχής
  • Πιθανότητα απόδρασης και διαφυγής στο εξωτερικό
  • Πιθανότητα παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων
  • Μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία

Τα κινητά τηλέφωνα των δύο ελλήνων στρατιωτικών κατασχέθηκαν και
ερευνήθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι πρόκειται για μια «τυπική υπόθεση» και πως «η δίκη αφορά παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα», οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας απήγγειλαν σαφώς σοβαρότερες κατηγορίες στους δύο έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου.

Η ελληνική πλευρά επιμένει, πάντως, ότι η κατηγορία αφορά την παράνομη διείσδυση στην Τουρκία.

Η απόφαση των εισαγγελικών αρχών της Τουρκίας ελήφθη μετά τις καταθέσεις που έδωσαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι έλληνες στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι χάθηκαν.

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι οι έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν σε τουρκικό έδαφος καθώς έχασαν τον προσανατολισμό τους, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν φωτογραφίες των ελλήνων στρατιωτικών:

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

»Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Λίγο νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις τουρκικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού.

Όπως είπε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε συνομιλία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του και πρόσθεσε: «Το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, οι Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι τυπικό το όλο θέμα, με μια δίκη που θα γίνει για παράνομη είσοδο στη χώρα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών», ενώ χαρακτήρισε «κατασκοπευτικά – συνωμοσιολογικά τα σενάρια περί ανταλλαγών με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς» που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Το ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών αναφέρεται σε δημοσίευμα τουρκικού μέσου ενημέρωσης που απηχεί τις απόψεις Ερντογάν. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι ενώ η ελληνική πλευρά υπέβαλε άμεσα αίτημα για να επιστρέψουν οι έλληνες στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί, την ίδια στιγμή εξακολουθεί να μην εκδίδει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που βρήκαν καταφύγιο στην Αλεξανδρούπολη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024