Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος ο μήνας του μέλιτος στις σχέσεις Εκκλησίας - Γαβρόγλου

Τέλος ο μήνας του μέλιτος στις σχέσεις Εκκλησίας – Γαβρόγλου

Ο «μήνας του μέλιτος» στις σχέσεις της Εκκλησίας με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου φαίνεται ότι τελειώνει έπειτα από 15 μήνες χωρίς έντονες συγκρούσεις.

Ο «μήνας του μέλιτος» στις σχέσεις της Εκκλησίας με τον Υπουργό Παιδείας
Κώστα Γαβρόγλου φαίνεται ότι τελειώνει έπειτα από 15 μήνες χωρίς
έντονες συγκρούσεις.

Η απόφαση του Κώστα Γαβρόγλου να κάνει δεκτή την τροπολογία βουλευτών που προβλέπει αλλαγές στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου – και οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ιερά Σύνοδο – προκάλεσαν το πρώτο ισχυρό ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την σκληρή σε ύφος και φρασεολογία επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον Υπουργό αλλά και από την απάντηση του κ.Γαβρόγλου, σε ανάλογο ύφος, από το βήμα της Βουλής.

Δύο ημέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας Ιερώνυμος και Γαβρόγλου συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια εγκαινίων σχολείου στο Κέντρο της Αθήνας, όμως ο ασπασμός που αντάλλαξαν ήταν μάλλον αμήχανος.

Το θέμα της αντιπαράθεσης, το Ίδρυμα της Παναγίας Τήνου, δεν θεωρείται υψηλής πολιτικής, όπως ήταν για παράδειγμα το μάθημα των θρησκευτικών που οδήγησε και στην αποπομπή του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα. Εντούτοις, η Ιεραρχία το αξιολογεί ως την πρώτη σοβαρή ένδειξη για μονομερείς ενέργειες από την κυβέρνηση με στόχο την Εκκλησία μετά τον «ιερό πόλεμο» που είχε ξεσπάσει με τον πρώην υπουργό Παιδείας. Εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν δηλαδή πως η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις που θα ενοχλήσουν την Εκκλησία σε θέματα όμως δευτερεύουσας σημασίας.

Επιπλέον, η Εκκλησία, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πιθανόν να συνδέονται και με την προσπάθειά της να ενισχύσει το αριστερό της προφίλ. Ο χρόνος που επελέγη, λένε, για να έρθει στη Βουλή η τροπολογία δεν είναι τυχαίος. Ψηφίστηκε λίγες ημέρες μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα στο οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και η Εκκλησία ισχυρή παρουσία. Και μία από τις αλλαγές που πέρασαν με την τροπολογία για το Ίδρυμα της Τήνου αφορούσαν τον μητροπολίτη Σύρου: παύει να έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.

Μάνος Χαραλαμπάκης

in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024