Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σχέδιο της Ευρώπης για το Brexit με αναφορά και στην Ιρλανδία

Το σχέδιο της Ευρώπης για το Brexit με αναφορά και στην Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη το σχέδιο που έχει εκπονηθεί όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων, που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017, και προτείνει ένα κείμενο για τα εκκρεμή ζητήματα της αποχώρησης, τα οποία παρ’όλο που αναφέρονται, δεν εξετάζονται λεπτομερώς στην κοινή έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη το σχέδιο που έχει εκπονηθεί όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων, που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017, και προτείνει ένα κείμενο για τα εκκρεμή ζητήματα της αποχώρησης, τα οποία παρ’όλο που αναφέρονται, δεν εξετάζονται λεπτομερώς στην κοινή έκθεση.

Ενσωματώνει επίσης το κείμενο σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, βάσει των συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο (άρθρο 50) στις 29 Ιανουαρίου 2018.

«Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Καμία έκπληξη δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση για την εισαγωγή τελωνειακών ελέγχων μεταξύ της νήσου της Ιρλανδίας και της νήσου της Βρετανίας προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα ενιαίας αγοράς με σκοπό να προστατευτεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ιρλανδίας.

Βέβαια σε ερώτηση για την εδαφική κατάσταση μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Βρετανίας και αν αυτή αμφισβητείται από την παραπάνω πρόταση, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε «ότι πρόκειται μόνο για μία από τις τρεις εναλλακτικές που διερευνώνται» και ότι η Μ. Βρετανία «θα πρέπει να προχωρήσει σε αντιπροτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δε αμφισβητούμε τη συνταγματική και θεσμική τάξη του Ην. Βασιλείου. Σεβόμαστε την επικράτειά του αλλά ‘’σε ένα νησί που υπάρχουν δύο κράτη’’, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία της Μ.Παρασκευής θα συνεχίσει να είναι σεβαστή. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση λειτουργική και με νομική συνεκτικότητα», ολοκλήρωσε.

Επίσης στο κείμενο που έδωσε η ΕΕ στη δημοσιότητα περιλαμβάνει προτάσεις σχετικά με μια μεταβατική περίοδο, βασισμένη σε συμπληρωματικές οδηγίες διαπραγμάτευσης που εγκρίθηκε πρόσφατα από Συμβούλιο.

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις με το Ην. Βασίλειο» επιβεβαίωσε ο Μπαρνιέ επιβεβαιώνοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Συγκεκριμένα είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να δεχτεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι πολίτες της ΕΕ που φτάνουν εκεί κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που έφταναν εκεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.

Ενώ, ο ίδιος ο Μπαρνιέ χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε την Τρίτη λέγοντας: «η μεταβατική περίοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», καθιστώντας σαφές ότι επέρχεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, την επόμενη εβδομάδα.

in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024