Όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, ο Τζάρεντ Κούσνερ αποκλείστηκε από το κυβερνητικό briefing, προκειμένου να μην έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Εκτός του καθημερινού προεδρικού briefing (PDB) φαίνεται πως έχει μείνει τις τελευταίες ημέρες ο γαμπρός του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάρεντ Κούσνερ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό συνέβη καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιβάλει μεγαλύτερη πειθαρχία στο ποιος θα έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο Κούσνερ, που είναι στενός σύμβουλος του Τραμπ και εδώ και έναν χρόνο, είχε μόνο μια προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας για να χειρίζεται απόρρητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το briefing τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας άλλος αξιωματούχος, είπε ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν πρόσφατα παρείχε νέες πληροφορίες στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον Μακ Γκαν, οι οποίες οδήγησαν στον αποκλεισμό του Κούσνερ μέχρι να λάβει την άδεια διαχείρισης απορρήτων. Ωστόσο, δεν αποσαφηνίστηκε τι αφορούσαν αυτές οι πληροφορίες.

Ο δικηγόρος του Κούσνερ Άμπε Λόουελ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «ο κ. Κούσνερ έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα αναμένονταν από αυτόν σε αυτή τη διαδικασία» και πρόσθεσε: «Οι έρευνές μου (…) επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δώδεκα ή περισσότερα πρόσωπα στο επίπεδο του κ. Κούσνερ, η διαδικασία (σ.σ. η χορήγηση άδειας) των οποίων καθυστερεί. Δεν είναι ασύνηθες για τη διαδικασία αυτή να παίρνει τόσο πολύ καιρό σε μια νέα κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας, πρόσβαση στην PDB έχει μόνο ένας μικρός αριθμός κορυφαίων αξιωματούχων, καθώς η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει αναλύσεις απόρρητων πληροφοριών, στοιχεία για τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA και αναφορές από τις πιο «ευαίσθητες» πηγές ή από συνεργαζόμενες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το θέμα των αδειών αυτών ταλανίζει τον Λευκό Οίκο εδώ και έναν μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Ρομπ Πόρτερ εργαζόταν επί έναν χρόνο ως διευθυντής του προσωπικού έχοντας μια προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας μολονότι οι δύο πρώην σύζυγοί του τον κατηγορούσαν για ενδοοικογενειακή βία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr