Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΕΔΗΝ: Διαχρονικό σκάνδαλο η φαρμακευτική δαπάνη

ΠΟΕΔΗΝ: Διαχρονικό σκάνδαλο η φαρμακευτική δαπάνη

«Στάχτη στα μάτια» θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την εξεταστική διαδικασία για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και χαρακτηρίζει την φαρμακευτική δαπάνη «διαχρονικό σκάνδαλο».

«Στάχτη στα μάτια» θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την εξεταστική διαδικασία για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και χαρακτηρίζει την φαρμακευτική δαπάνη «διαχρονικό σκάνδαλο».

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι, «η διαχρονική διακύμανση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας επιβεβαιώνει τη σπατάλη και τη διαφθορά που υπήρξε. Δεν είναι μόνο η NOVARTIS που εφήρμοζε μεθόδους αθέμιτου ανταγωνισμού για την πώληση των υπερκοστολογημένων φαρμακευτικών προϊόντων της αλλά και άλλες μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις της χώρας μας λόγω των Μνημονίων».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπενθυμίζοντας ότι προεκλογικά υποσχέθηκε την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο χώρο της υγείας και την επιστροφή των κλεμμένων στη Δημόσια Υγεία αλλά «συμφώνησε με τους δανειστές να μην αγγίξουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας. Εξάλλου το μαρτυράνε κυβερνητικά στελέχη δηλώνοντας ότι πολιτικές ευθύνες θέλουν να καταλογίσουν και τίποτα άλλο».

Η ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας σε φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέροντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Τουρκία, και κάνει λόγο για «διαχρονικό σκάνδαλο» με την φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επειδή είναι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά ότι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια που οργανώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, «νομιμότατα με εκπαιδευτικές άδειες τις οποίες χορηγούν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων που οι ίδιοι και οι προηγούμενοι Υπουργοί Υγείας άλλων κυβερνήσεων διόριζαν».

Και προκαλεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη «να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους δικούς του γιατρούς που συμμετείχαν και τώρα είναι βουλευτές, Υπουργοί ή σε άλλες κυβερνητικές θέσεις. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν».

Υπερσυνταγογράφηση, πολυφαρμακία και ανεξέλεγκτο σύστημα τιμολόγησης

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η εκτίναξη της δημόσια φαρμακευτικής δαπάνης προήλθε από την υπερσυνταγογράφηση, την πολυφαρμακία, το ανεξέλεγκτο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από το 2000 ακολουθεί ανοδική πορεία έως 2010:
2000 1.278 δισ. ευρώ, 2002 1.739 δισ. ευρώ, 2004 2.430 δισ. ευρώ, 2006 3.510 δισ. ευρώ, 2008 4.530 δις ευρώ, 2009 5.108 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται στα ποσά αυτά η νοσοκομειακή και η ιδιωτική δαπάνη).

Και από το 2010 έως το 2018: 2010 4.522 δισ. ευρώ, 2011 3.750 δισ. ευρώ, 2012 2.845 δισ. ευρώ, 2013 2.371 δισ. ευρώ, 2014 2.019 δισ. ευρώ, 2015 2.000 δισ. ευρώ, 2016 1.945 δισ. ευρώ, 2017 1.946 δισ. ευρώ, 2018 1.945 δισ. ευρώ.

«Το 2007 οι πολίτες με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πλήρωναν 244 εκατ. ευρώ φάρμακα (πριν τον επανυπολογισμό) και σήμερα 3 δισ. ευρώ. Επίσημα η κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι 183 ευρώ και η κατά κεφαλή ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι 166 ευρώ. Με βάση επιστημονικές μελέτες οι ανελαστικές ανάγκες των πολιτών για φάρμακα είναι ετησίως 4 δισ. ευρώ και στη χώρα μας λόγω και της πολυφαρμακίας ξοδεύονται πάνω από 5 δισ. ευρώ. Όταν το κράτος πληρώνει 2 δισ. ευρώ, ποιος πληρώνει τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ; Ασφαλώς οι πολίτες από την τσέπη τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Κατά 60% μειωμένοι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων

Η φαρμακευτική δαπάνη των Δημόσιων Νοσοκομείων διαμορφώνεται ως εξής: 761 εκ. ευρώ το έτος 2012, 489 εκ. ευρώ το έτος 2015, 492,1 εκ. ευρώ το έτος 2017, 474,2 εκ. ευρώ το έτος 2018.

Το 2018 είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός τους 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

«Το συμπέρασμα είναι ότι το μπάτζετ των Νοσοκομείων για την αγορά φαρμάκων είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες και οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις ταλαιπωρούνται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο για να βρουν φάρμακα για τη θεραπεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καρκινοπαθείς που αναγκάζονται να ξενιτεύονται από το σπίτι τους αν και τελικού σταδίου για να βρουν Νοσοκομείο σε άλλη πόλη που διαθέτει χημειοθεραπευτικά φάρμακα», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη με την υπαρκτή διαφθορά στην εκτόξευση της φαρμακευτική δαπάνης. Πρώτον γιατί δεν θέλει να βάλει χέρι στις εταιρείες (πρόστιμα, επιστροφή χρημάτων όσων πήραν μίζες μέσω δικαστικής οδού). Δεύτερον θέλει να κρύψει την κακή εικόνα των Νοσοκομείων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.
Με πολιτικές ευθύνες και εξεταστικές Επιτροπές δεν φτιάχνει το ΕΣΥ. Χρειάζονται κονδύλια και προσωπικό. Η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέτα στα συμφέροντα. Πού να τολμήσει να βάλει χέρι στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες;»

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024