Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν το πρωί της Τρίτης στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχές Ενέργειας (ΡΑΕ) με εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της κυβέρνησης, τα μέλη της ΡΑΕ κυρία Νεκταρία Καρακατσάνη και κ. Απόστολος Γκότσιας, θα κληθούν από τους δανειστές να προσδιορίσουν, μεταξύ άλλων, το πότε αναμένεται να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό διότι ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε τα βασικά βήματα.

Οι χρόνοι που προσδιορίζονται στον νόμο 4512/2018 (ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής), όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, είναι δύσκολο θα τηρηθούν ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο εντός του 2018 _ πόσο μάλλον στα τέλη Μαρτίου όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όπως προσδιορίζεται στον νόμο, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) έχει περιθώριο έως τις 17 Απριλίου να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο για τη λειτουργία της νέας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), με τη διαδικασία της απόσχισης και εισφοράς κλάδου.

in.gr