Κύπρος: Καταγγελία στον γγ του ΟΗΕ των τουρκικών παραβιάσεων
Ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας συνημμένο αναλυτικό κατάλογο όλων των τουρκικών παραβιάσεων από θαλάσσης και αέρος, κυκλοφόρησε σήμερα η επιστολη προς τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κ.Κορνηλίου. Στην επιστολή καταγγέλονται οι παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Με επιστολή ημερομηνίας 6.2.2018, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο, καθώς και τη συστηματική χρήση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.
Η επιστολή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη, κυκλοφόρησε σήμερα, Παρασκευή, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας συνημμένο αναλυτικό κατάλογο όλων των τουρκικών παραβιάσεων από θαλάσσης και αέρος.
Παράλληλα, με την επιστολή ενημερώνεται ο γ.γ. του ΟΗΕ, για την παράνομη έκδοση εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος δύο οδηγιών προς αεροναυτιλομένους, αναφορικά με ασκήσεις τις οποίες διεξήγαγε τον Δεκέμβριο η τουρκική πολεμική αεροπορία.
«Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας», αναφέρει στην επιστολή του ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων.
O Κύπριος πρέσβης τονίζει ότι «η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει επίμονα το διεθνές δίκαιο και να αδιαφορεί για τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο».
Καταλήγοντας, ο κ. Κορνηλίου υπογραμμίζει ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, δημιουργεί ένταση κατά τη διάρκεια κρίσιμης περιόδου για την επιτυχή έκβαση της τρέχουσας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, για μια ειρηνική και συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Marfin: Ανώνυμη καταγγελία στο ελληνικό FBI η αφορμή για την ανάσυρση της δικογραφίας
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Μπόνγκα (pic)
- Ο Δένδιας, η δεξίωση του Γκιουλέρ στην Άγκυρα και η έννοια του «κόμπλεξ»
- Αποχαιρετισμός στη Μαίρη Θεοδωροπούλου
- Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Στην Ευελπίδων ο 76χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό
- Το σπάνιο επίτευγμα από Μέσι και Εμπαπέ με διαφορά δύο ημερών: Έχει συμβεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια (pic, vids)
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)







































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442