Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ερντογάν - Μπαχτσελί, μια αναγκαία συμμαχία

Τουρκία: Ερντογάν – Μπαχτσελί, μια αναγκαία συμμαχία

Ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμμάχησε με τον Ερντογάν. Στόχος του, η πολιτική του επιβίωση, ένα παραπάνω μετά και τη διάσπαση του κόμματός του, που επήλθε με τη διαγραφή της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η οποία όχι μόνο έκανε δικό της κόμμα, αλλά χαίρει και μεγάλης δημοτικότητας.

Μπορεί στον πολιτικό λόγο να συνυπάρξει ο εθνικισμός με το έντονο θρησκευτικό στοιχείο και κυρίως να βρεθεί ισορροπία; Στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, η απάντηση είναι πως ναι.

Καιρό τώρα ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να ενσωματώσει στο ισλαμιστικό του αφήγημα στοιχεία έντονου εθνικισμού, παρά το γεγονός ότι ιστορικά το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ποτέ δεν ταυτίστηκε με τον ισλαμικό χαρακτήρα του δικού του Κόμματος (ΑΚΡ).

Άλλοτε ξεκάθαρα κατά του υπάρχοντος προεδρικού συστήματος αλλά και του ίδιου του τούρκου προέδρου, λίγο πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος πέρσι στη γείτονα, ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμμάχησε με τον Ερντογάν. Στόχος του, η πολιτική του επιβίωση, ένα παραπάνω μετά και τη διάσπαση του κόμματός του, που επήλθε με τη διαγραφή της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η οποία όχι μόνο έκανε δικό της κόμμα, αλλά χαίρει και μεγάλης δημοτικότητας.

Αλλά και ο Ερντογάν έκανε τα πάντα για να κερδίσει τους εθνικιστές. Σκλήρυνε τη στάση του στο κουρδικό και στο θέμα της Ευρώπης, ενώ ξεκίνησε τη συζήτηση περί θανατικής ποινής, με στόχο να καταφέρει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία και κατάφερε.

Σήμερα, ένα μόλις χρόνο πριν τις διπλές εκλογές του 2019, αυτή η προσέγγιση δυο διαφορετικών πολιτικών κόσμων εμπεδώνεται πλέον ως μια κανονικότητα στην Τουρκία, με φόντο αφενός τη διατήρηση της παντοδυναμίας του Σουλτάνου, που χρειάζεται το 51%, πλην όμως η δυναμική του βρίσκεται στο 45%, κι αφετέρου την ισχυροποίηση του υπερεθνικιστικού κινήματος, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να καταφέρει το όριο εισόδου του 10% στην Τουρκική Βουλή.

Η κοινή εκλογική κάθοδος Ερντογάν – Μπαχτσελί ανακοινώθηκε κι επισήμως, και δίπλα σε ζητήματα που ικανοποιούν την πιο σκληροπυρηνική πτέρυγα του ισλαμοσυντηρητικού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως η ποινικοποίηση της μοιχείας που υποσχέθηκε, ο τούρκος πρόεδρος χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων του συμμάχου του. Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, στη Συρία, είναι το πιο βολικό του επιχείρημα.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024