Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανάσα από τη Moody's με αναβάθμιση-έκπληξη κατά δύο βαθμίδες

Ανάσα από τη Moody’s με αναβάθμιση-έκπληξη κατά δύο βαθμίδες

Σε αναβάθμιση – έκπληξη του ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες, σε «Β3» από «Caa2» προχώρησε ο οίκος Moody's διατηρώντας θετικό outlook.

Σε αναβάθμιση – έκπληξη του ελληνικού αξιόχρεου σε Β3 από Caa2 προχώρησε ο οίκος Moody’s διατηρώντας θετικό outlook.

Είναι η τρίτη αναβάθμιση μετά από αυτές της Fitch και της S&P, η οποία ωστόσο ήταν πιο επιφυλακτική, ενώ η Moody’s δείχνει πιο αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές χωρίς να χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «Β-«, με θετικό το outlook.

Οι τρεις αυτές αναβαθμίσεις ήρθαν σε συνέχεια του κλεισίματος της αξιολόγησης και παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο Eurogroup εκφράστηκαν επιφυλάξεις και δόθηκαν τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι έχει εξομαλυνθεί η πορεία της οικονομίας και μπορεί ευκολότερα η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αναβάθμιση του διεθνούς οίκου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι:

1. Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.

2. Ο οίκος πιστεύει πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

3. Το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.

To θετικό outlook σημαίνει ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό αξιόχρεο εάν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν οδηγήσουν σε αποτελέσματα που είναι πιο θετικά έναντι των εκτιμήσεων, οδηγώντας σε διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και πιο έντονη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Το όριο αξιολόγησης για τα ομόλογα αυξήθηκε επίσης στο Ba2 από B3 αντανακλώντας το μειωμένο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίστοιχα, το «ταβάνι» αξιολόγησης για τις καταθέσεις έχει αυξηθεί σε Β3 από Caa2.

in.gr

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024