Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονομαχία άνευ προηγουμένου στη «ρωμαϊκή αρένα» της Βουλής

Μονομαχία άνευ προηγουμένου στη «ρωμαϊκή αρένα» της Βουλής

Είναι λίγες οι φορές στην σύγχρονη πολιτική ιστορία όπου το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να μετατραπεί σε… ρωμαϊκή αρένα. Και μάλιστα αυτό να έχει προαναγγελθεί. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να λειτουργήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές θεσμικά, εντούτοις το κλίμα είναι εξαιρετικά φορτισμένο.

Είναι λίγες οι φορές στην σύγχρονη πολιτική ιστορία όπου το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να μετατραπεί σε… ρωμαϊκή αρένα. Και μάλιστα αυτό να έχει προαναγγελθεί. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να λειτουργήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές θεσμικά, εντούτοις το κλίμα είναι εξαιρετικά φορτισμένο.

Τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δίνουν αγώνα ζωής, ότι θα φτάσουν μέχρι τα άκρα προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αποκαλύψουν «τη σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση», όπως λένε.

Το σκάνδαλο της Novartis έρχεται και επίσημα στη Βουλή και σήμερα η αμαρτωλή φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να γίνει το «φαρμάκι που θα δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου για πολύ καιρό.

Κι αν πολλοί είναι εκείνοι που θα επιθυμούσαν να υπάρχει εθνική συνεννόηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ανοικτά εθνικά θέματα και η πορεία της οικονομίας προς την έξοδο από τα μνημόνια, αυτή η συνεδρίαση είναι σίγουρο ότι θα τινάξει στον αέρα τα όποια ψήγματα συναίνεσης υπάρχουν.

Μπορεί η πρόταση για την προανακριτική επιτροπή να περάσει, όμως, αυτό που θα μείνει είναι σίγουρα η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και η δημιουργία ενός κλίματος που θα θυμίζει σε πολλά το «βρόμικο ’89», σχεδόν 30 χρόνια από τότε.

Οι πληροφορίες που έχει το in.gr κάνουν λόγο για ομιλίες των εμπλεκομένων σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με πολύ συναισθηματικές εκφράσεις, με οξεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και με μια διάθεση μετωπικής σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων.

Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, των αρμόδιων υπουργών και των εισηγητών αναμένεται να τονιστεί το γεγονός ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας. Θα μιλήσουν για ζημιά άνω των 23 δισ. ευρώ και θα καλέσουν τα κόμματα να συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Οπλο» της κυβέρνησης θα είναι η έρευνα που διεξάγει το FBI και με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν τα περί σκευωρίας.

Όμως, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα μιλήσουν με πολύ σκληρή γλώσσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 20 λεπτά που του δίνει ο κανονισμός. «Είναι αδιανόητο να ζητούν από κάποιον που σπιλώνεται με τέτοιο τρόπο να μιλήσει μόλις 20 λεπτά. Η ομιλία του θα είναι μεγαλύτερη και θα κινηθεί στη γραμμή της ολομέτωπης επίθεσης σε Τσίπρα και Καμμένο», λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Μάλιστα αναμένεται να χρησιμοποιήσει ξανά εκφράσεις όπως «συμμορία» με αρχηγό τον πρωθυπουργό ενώ θα αναφερθεί και στις παρεμβάσεις υπουργών στη δικαιοσύνη με στόχο να τον εξοντώσουν πολιτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας θα αναφερθεί στις προσπάθειες που έγιναν την τελευταία τριετία να τον σπιλώσουν και να τον «τελειώσουν» χτυπώντας την οικογένειά του. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αποκρούσει με στοιχεία, τιμολόγια και αριθμούς τις αιτιάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που λένε ότι η σύζυγός του πήρε από τη Novartis 1 εκατ. ευρώ.

Για τον κ. Στουρνάρα πουθενά δεν αναφέρεται στη δικογραφία ότι δωροδοκήθηκε απευθείας αλλά κατηγορείται ότι μέσω της συζύγου του πήρε λεφτά από την φαρμακοβιομηχανία. Ο διοικητής θα ζητήσει «να δικαστεί εδώ και τώρα» για να αποδείξει ότι πρόκειται για σκευωρία άνευ προηγουμένου. Θα πει ότι σε όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησης της συζύγου του η εταιρεία της δεν πήρε παρά ελάχιστα ποσά για συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Θα δείξει τιμολόγια της Novartis που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του ενώ αναμένεται να αναρωτηθεί: «Που είναι η υπογραφή μου για τις επιστροφές στη Novartis;»

Τέλος θα αναφερθεί στις επιθέσεις που δέχθηκε τόσο από στελέχη της κυβέρνησης όσο και από συγκεκριμένα δημοσιογραφικά κέντρα.

Ο δε Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τη μήνυση σε βάρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων θα αναφερθεί στις προσπάθειες που έκανε και μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στον συνεχώς μειούμενο τζίρο της Novartis στα χρόνια που ο ίδιος ήταν υπουργός.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί στις νομικές ακροβασίες για να στηθεί η «αρένα» με τις 10 κάλπες καθώς και στα «λάθη» που έγιναν, όπως ότι δεν ερωτήθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες, παρά μόνο αφότου είχε πάει στη Βουλή η δικογραφία.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται μια πολιτική συζήτηση που θα λειτουργήσει πολωτικά ενόψει μια μακράς προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχεται η χώρα. Με φόντο όχι πια την οικονομία αλλά το σκάνδαλο της Novartis.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024