Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Απεργία στους παιδικούς σταθμούς την Τρίτη
Σε απεργία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προχωρούν η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΑΣΥΒΝ, διατυπώνοντας το αίτημα άμεσης συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Απεργία στους παιδικούς σταθμούς την Τρίτη

Σε απεργία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προχωρούν η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΑΣΥΒΝ, διατυπώνοντας το αίτημα άμεσης συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Κλειστοί θα είναι οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί την Τρίτη, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης που έχουν προγραμματίσει από κοινού η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΑΣΥΒΝ, ενάντια στην την απαξίωση και τη συρρίκνωση των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στις 10 το πρωί, ενώ έχουν διατυπώσει το αίτημα άμεσης συνάντησης με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με ανακοίνωση της η ΠΟΕ ΟΤΑ ενημερώνει ότι με απόφασή της έχει προκηρυχθεί για αύριο 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για όλους τους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών της χώρας. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί αύριο την ίδια ώρα από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης καθώς και από εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ζητούν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους, η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η σχετική διάταξη, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και με αυθαίρετο τρόπο έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι όχι μόνο «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται δεν εξυπηρετεί κανέναν», αλλά αντίθετα προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

• Δεν εξυπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης σε ένα μοντέλο που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου.

• Δεν εξυπηρετεί την Κυβέρνηση, γιατί θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ελλείψεων αυτών, που ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

• Δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης. Απαξιώνεται ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.

• Περιστέλλονται και καταργούνται τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών) που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος.

• Δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.

Με αφορμή τις σχετικές εξελίξεις ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «η νομοθετική διάταξη που επιχειρεί να περάσει το Υπουργείο Παιδείας τορπιλίζει την ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά. Ανατρέπει τις ζωές και την καθημερινότητά τους».

«Ταυτόχρονα ο παιδαγωγικός τους ρόλος των εργαζομένων στις δομές υποβαθμίζεται και τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».

«Δε θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

in.gr

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024