Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αυστηρή παρακολούθηση όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας πως οι ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων είναι αβάσιμες καθώς η χώρα μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα οικονομικά της.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, υπογράμμισε πως το νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα κατευνάσει τους φόβους σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω τις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις μόλις αρθούν οι περιορισμοί του προγράμματος διάσωσης.

«Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» έξοδο (από το μνημόνιο)» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Μετά την ανάδυση από την ύφεση πέρυσι, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,5% φέτος και του χρόνου. Με την αντιπολίτευση να έχει προβάδισμα 10 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοφιλία του οποίου έχει πληγεί από τα χρόνια λιτότητας, θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας πριν τις εκλογές που αναμένονται του χρόνου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ανησυχούν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται «δίχτυ ασφαλείας», υπό την μορφή προληπτικής γραμμής πίστωσης, προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει, όμως, πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα επιπλέον γραμμή πίστωσης, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο πως η Ελλάδα θα πρέπει να «χτίσει» ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» περίπου 18 δις. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους που έχει να κάνει τους επόμενους 18 μήνες. Αυτό το «μαξιλάρι» θα δημιουργηθεί από τις τελικές δόσεις των δανείων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης καθώς και από δάνεια από τον ESM και από δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές.

«Δεν μπορείς να έχεις και ένα μαξιλάρι και μια προληπτική γραμμή πίστωσης –πόσα λεφτά θα βάλεις στην άκρη;» διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Παραδέχεται ωστόσο πως θα υπάρξουν όροι (conditionality) σε ορισμένα μέτρα του πακέτου ελάφρυνσης χρέους που η Ελλάδα ελπίζει ότι θα οριστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, σημειώνοντας πως οι όροι αυτοί δεν θα σχετίζονται με την οικονομική πολιτική.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο