Την ανάληψη ενεργότερου διεθνούς ρόλου, με αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και της συνεισφοράς στα Ηνωμένα Έθνη, προανήγγειλε για τη Γερμανία η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τις ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες στις πολυμερείς συνεργασίες. Η υπουργός τάχθηκε ακόμη υπέρ της λήψης αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ με πλειοψηφία.

Ανοίγοντας πριν από λίγη ώρα τις εργασίες της 54ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία θα παραμείνει πιθανότατα στη θέση της και στη νέα κυβέρνηση, εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της για τις περικοπές στις οποίες προχωρούν «κάποιοι εταίροι» στα κεφάλαια της διπλωματίας, της αναπτυξιακής συνεργασίας και των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενη σε πρόσφατες αποφάσεις της Ουάσιγκτον προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι η δέσμευση για αύξηση των επενδύσεων στην Άμυνα περιλαμβάνεται και στην προγραμματική συμφωνία των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, όπως και η καταγραφή της βούλησης για στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία.

Κάλεσε δε όλους τους Ευρωπαίους να συμβάλουν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία και η Ευρώπη να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να προωθηθεί και η κατά πλειοψηφία λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κάποιοι εταίροι ενδεχομένως δεν επιθυμούν να συμμετέχουν.

«Εκείνοι που θέλουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσουν χωρίς να εμποδίζονται από μεμονωμένες χώρες», δήλωσε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο