Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί την μετά μνημονίου εποχή

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην οικονομία, παρά τη φαινομενική άνεση με την οποία αντιμετωπίζουν τόσο το Eurogroup της Δευτέρας όσο και τα στάδια που ακολουθούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο.

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην οικονομία, παρά τη φαινομενική άνεση με την οποία αντιμετωπίζουν τόσο το Eurogroup της Δευτέρας όσο και τα στάδια που ακολουθούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν με τρόμο την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, αν και τις τελευταίες ημέρες έγινε προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης στα χρηματιστήρια. Η έκρηξη στη Wall Street και η μεγάλη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να ήταν θετικά νέα, ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο φόβος μιας γενικευμένης κρίσης παραμένει υψηλός.

Κι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από το γεγονός ότι είναι θέμα χρόνου οι κεντρικές τράπεζες να «μαζέψουν» τη ρευστότητα αυξάνοντας τα επιτόκια. Ένα ενδεχόμενο που ασφαλώς δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις αγορές.

Εκείνο που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση σε σχέση με την πορεία της οικονομίας είναι η… Novartis. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που άνοιξε το θέμα και προκάλεσε πολιτικό – δικαστικό σεισμό, πολλοί στην κυβέρνηση φοβούνται μια γενικευμένη αναταραχή που θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της οικονομίας προς την «καθαρή» έξοδο.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή έκθεση της Capital Economics η οποία αναφέρει ότι η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων τονίζει την αδυναμία της στις αλλαγές του κλίματος των αγορών και υποδεικνύει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να βασιστεί σε κάποια μορφή στήριξης από τις πιστωτές της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο χωρίς προληπτική – ή όχι – πιστωτική γραμμή, θα παρακολουθείται πολύ στενά από τους πιστωτές στο πλαίσιο ενός τετραετούς «προγράμματος μεταμνημονιακής επιτήρησης» με στόχο να αυξηθούν οι πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους. Οι πιστωτές, επίσης, απαιτούν από την Ελλάδα να «τρέχει» πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία.

Πρώτον, η ευρύτερη μεταβλητότητα στις αγορές μειώνει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται 5 βαθμίδες χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα».

Δεύτερον, το σκάνδαλο της Novartis και οι κατηγορίες για στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αυξάνουν το πολιτικό θερμόμετρο και τους φόβους για πολιτική διαφθορά.

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο στέκονται πλέον και στην κυβέρνηση. Μπορεί να θεωρούν το σκάνδαλο ως το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ, ωστόσο, φοβούνται ότι όλο αυτό το βάρος θα πέσει πάνω στη χώρα τινάζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των πιστωτών.

Τρέμουν δηλαδή στην ιδέα ενός εκρηκτικού κοκτέιλ με δύο συστατικά: Μια νέα, ανεξέλεγκτη αναταραχή στις αγορές σε συνδυασμό με τη γιγάντωση ενός πολιτικοδικαστικού δράματος που μπορεί να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σύστημα.

Για όλα αυτά φοβούνται στην κυβέρνηση, αλλά εμφανίζονται και εγκλωβισμένοι στις επιλογές τους. Και κυρίως τρέμουν στην ιδέα ότι τελικά θα δικαιωθούν όσοι λένε ότι μετά τον Αύγουστο θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.

in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024