Εξαιρετικά θετική θεωρεί η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έπειτα από καταγγελίες πολλών μελών του, αλλά και μελέτη που διεξήγαγαν οι επιστημονικοί του συνεργάτες, διαπιστώνει ότι υπάρχουν εμπόδια στην υπαγωγή των επαγγελματιών.

Τα εμπόδια αυτά, υποστηρίζει η διοίκηση του ΕΕΘ σε επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οδηγούν σε απόρριψη τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων. Κάποια από τα εμπόδια αυτά αφορούν, σύμφωνα πάντα με το ΕΕΘ, τη διάταξη για τη μη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυτήν της κερδοφορίας, το όριο των 50.000 ευρώ, τον μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών, τις περιοριστικές -όπως επισημαίνει- ημερομηνίες (υπάγονται οφειλές έως 31/12/2016), αλλά και τις αυστηρές συνθήκες με τις οποίες χάνεται η ρύθμιση.

«Δυστυχώς, με την κατάσταση αυτή ακυρώνονται τα θετικά της μέτρα. Για το λόγο αυτό το ΕΕΘ προχώρησε, έπειτα από προσεκτική μελέτη της απόφασης, στη διατύπωση παρατηρήσεων, τις οποίες στείλαμε στον αρμόδιο υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις μας και να βελτιώσει την απόφαση, ούτως ώστε αυτή να καλύψει τους περισσότερο δυνατό επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Ως προς τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η πρόταση του ΕΕΘ είναι στη ρύθμιση να υπάγονται και όσοι έχουν κάνει διακοπή εργασιών, αλλά τα χρέη τους έχουν δημιουργηθεί κατά την άσκηση της δραστηριότητας τους. Επίσης, προτείνει να υπάγονται στη ρύθμιση και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι επαγγελματίες, οι οποίοι μετά την αίτηση ρύθμισης διακόπτουν τη δραστηριότητα λόγω ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αλλά οι οφειλές τους -πέραν των 20.000 ευρώ με το υπάρχον καθεστώς- δεν τους δίνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν (εάν δεν καταβάλουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ). Πρόταση του ΕΕΘ είναι η δόση της ρύθμισης ολόκληρου του ποσού να παρακρατείται από τη σύνταξη μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής.

Σχετικά με την υποχρέωση κερδοφορίας σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, το ΕΕΘ προτείνει την εξάλειψη του περιορισμού αυτού. Δηλαδή να υπάγονται και επιχειρήσεις χωρίς κέρδη (EBIDTA). Σχετικά με το όριο των 50.000 ευρώ, το ΕΕΘ αντιπροτείνει να ρυθμίζονται οι οφειλές και των δύο φορέων (Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) και όχι συνολικά μέχρι 50.000 ευρώ (σήμερα, για να ενταχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση, πρέπει οι συνολικές οφειλές του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ προς το δημόσιο ή/και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Συνεπώς, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους δεύτερους, αλλά όχι και για εκείνες προς το δημόσιο, εκτός και αν εξοφλήσει μέρος αυτών, ώστε το ύψος των χρεών προς το δημόσιο να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης). Προτείνεται ακόμα η δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κι η υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών, που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2017 κ.ά.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο