Από ιλαρά έχασε τη ζωή της μια 35χρονη γυναίκα, σύμφωνα με τη δήλωση του περιστατικού που έγινε σήμερα Πέμπτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το θύμα, από τον γενικό πληθυσμό με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Πρόκειται για το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα της επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας.

Το 2017 είχαν χάσει τη ζωή τους ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας και ένας 17χρονος Ρομά, ανεμβολίαστος επίσης, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με νεότερη έκθεση του Κέντρου, έως και σήμερα 15 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 1.588 περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας.

Η συχνότητα των κρουσμάτων της ιλαράς είναι ιδαιτέρως αυξημένη στη Νότια Ελλάδα, ενώ αφορά κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Εξάλλου οι ειδικοί αναμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων καθώς η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 κρούσματα την περίοδο 2016-2017 σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία και Ρουμανία. 

Η Ρουμανία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, αφού από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 10.243 κρούσματα και 37 θάνατοι. Επίσης, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 4.885 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο