Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις ΗΠΑ ποντάρει για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο η Αθήνα

Στις ΗΠΑ ποντάρει για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο η Αθήνα

Στην παρέμβαση της Ουάσινγκτον ποντάρει η Αθήνα για την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο. Σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον βρίσκεται στην Αγκυρα. Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο.

Στην παρέμβαση της Ουάσινγκτον ποντάρει η Αθήνα για την εκτόνωση της
έντασης στο Αιγαίο. Σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ
Τίλερσον βρίσκεται στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Στις συναντήσεις αυτές θα παρευρίσκεται και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ κάτι που δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν η κρίση στη Συρία και η επιθετικότητα της Αγκυρας, τα θέματα της ΑΟΖ της Κύπρου και τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά στις γεωτρήσεις καθώς και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Σημαντικό γεγονός είναι επίσης ότι το ίδιο χρονικό διάστημα θα είναι στην Αγκυρα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάιατ.

Πάιατ: Ευχαριστούμε υπουργέ Ματίς για την στήριξη

Με φόντο φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας Πάνου Καμμένου και ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Σας ευχαριστώ υπουργέ Μάτις, για την ισχυρή σας στήριξη στη συμμαχία μας με την Ελλάδα».

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει μία, έστω προσεκτική, αμερικανική παρέμβαση κατά τις επαφές Τίλερσον στην Αγκυρα.

Ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το επεισόδιο στα Ίμια εξέδωσε τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Ενημέρωση ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε χθες για το επεισόδιο στα Ίμια και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ομολόγους του στη Συμμαχία.

Ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε και οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να καταρριφθούν οι όποιοι τουρκικοί ισχυρισμοί και τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική και δεν συνάδει με συμπεριφορά συμμάχου χώρας προς σύμμαχο.

Στήριξη από Γερμανία

Επίσης η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο.

Αν και τα ελληνοτουρκικά δεν βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης Μέρκελ – Γιλντιρίμ, θεωρείται βέβαιο ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα θέσει το θέμα της έντασης στο Αιγαίο. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σχετικές ερωτήσεις εκ μέρους των δημοσιογράφων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι η Αγκυρα δεν θέλει να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο
οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση – ιδιαίτερα στον οικονομικό
τομέα. Ηδη η Αγκυρα έχει δει τις σχέσεις της με την Ολλανδία, που μαζί
με τη Γερμανία είναι από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της, να
βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συντάχθηκε με την ανακοίνωση της ΕΕ στο θέμα της έντασης στο Αιγαίο.

Για το θέμα «έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Παρέμβαση Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα άκουσε με ικανοποίηση την παρέμβαση Γιούνκερ που καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είπε πως «είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».

Ανησυχεί η Μόσχα

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος της εκπρόσωπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024