Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Σήμερα, Πέμπτη, στη Σόφια συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον απόηχο των αποκαλυπτικών δηλώσεων Ζάεφ για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία
της ΠΓΔΜ. Σήμερα, Πέμπτη, στη Σόφια συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον απόηχο των αποκαλυπτικών
δηλώσεων Ζάεφ για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα που έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών, ενώ σύντομα θα επιλυθούν και τα υπόλοιπα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή επιλογή από την χώρα του, δηλώνοντας ότι «έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες προτάσεις περιλαμβανομένων και εκείνων με χρονικό προσδιορισμό».

Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε ονόματα που είχαν προταθεί είναι:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, την ονομασία Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)] απορρίπτει η ελληνική πλευρά και την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) απορρίπτει η πλευρά των Σκοπίων, κάτι που βρίσκει σύμφωνη την Αθήνα που επίσης τάσσεται υπέρ γεωγραφικού και όχι χρονικού προσδιορισμού.

Οπότε η συζήτηση για την ονομασία έχει επικεντρωθεί στους προσδιορισμούς Severna, Gorna και  Vardarska, με επικρατέστερο το Gorna.

Οι δηλώσεις Ζάεφ πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς στην Βιέννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στη Βουλγαρία προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις και στην κατάσταση στη Συρία, στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και στα δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα συζητηθεί, επίσης, το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και σταθερότητας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr