Αν και οι Νίκος Κοτζιάς, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς συζήτησαν χθες στη Βιέννη σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, το γεγονός ότι η συνάντηση διήρκεσε έξι ώρες σημαίνει ότι στο τραπέζι τέθηκαν όλες οι πτυχές του «Μακεδονικού».

Αν και οι Νίκος Κοτζιάς, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς συζήτησαν
χθες στη Βιέννη σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, το γεγονός ότι η
συνάντηση διήρκεσε έξι ώρες σημαίνει ότι στο τραπέζι τέθηκαν όλες οι
πτυχές του «Μακεδονικού» και πως αυτές συζητήθηκαν διεξοδικά.

Στο επίκεντρο τίθενται βεβαίως τα ζητήματα της ονομασίας και της αλλαγής του Συντάγματος. Εφόσον  οι δύο όροι της ελληνικής πλευράς για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ γίνουν αποδεκτοί, τότε η συζήτηση μπορεί να προχωρήσει σε δευτερεύοντα θέματα.

Η Αθήνα επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις έως ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, το λεγόμενο «σύμφωνο» που εισηγείται ο Νίκος Κοτζιάς.

Εν τω μεταξύ, σε αυτή τη φάση, τις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι αναλαμβάνουν πλέον οι ίδιοι οι υπουργοί Εξωτερικών, όπως φάνηκε από τις επαφές των τελευταίων 24ώρων, βάζοντας στον «πάγο» τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Το γεγονός αυτό προϊδεάζει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τους δύο υπουργούς να συνομιλούν απευθείας και εν συνεχεία να ενημερώνουν τον Μάθιου Νίμιτς.

Οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ πρόκειται να συναντηθούν κε νέου την Πέμπτη στη Σόφια, όπου διεξάγεται το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr