Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού

Το οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης διηθητικών καρκινικών μαστικών όγκων και στις γυναίκες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης διηθητικών καρκινικών μαστικών όγκων και στις γυναίκες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Η παρατήρηση αυτή ενδεχομένως να επιφέρει επέκταση του μαστογραφικού ελέγχου και στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζταουν, με επικεφαλής την Δρ Ντετζάνα Μπράτιγουαϊτ, επίκουρη καθηγήτρια Ογκολοβίας, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 400.000 γυναίκες εστιάζοντας στο οικογενειακό ιστορικό ως παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού, σε δύο ηλικιακές ομάδες, 65-74 ετών και 75 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν επιδημιολογικά στοιχεία για την περίοδο 1996-2012 και διαπίστωσαν ότι ενώ η ηλικία ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού (κάθε ενήλικη γυναίκα είχε 12% αυξημένο κίνδυνο νόσησης), η ύπαρξη α’ βαθμού συγγενή διπλασίαζε τον κίνδυνο.

Συνολικά, το οικογενειακό ιστορικό συντελούσε σε απολύτη αύξηση του κινδύνου στην πενταετία από 1,2 έως 10,3%, ανάλογα με την μαστική πυκνότητα και την ηλικία. Για παράδειγμα, στις γυναίκες 65-74 ετών με διάσπαρτες περιοχές με πυκνό μαστικό ιστό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πενταετής κίνδυνος νόσησης κυμαινόταν από 15,1% σε εκείνες χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου και έφτανε στο 23,8% σε εκείνες που είχαν α’ βαθμού συγγενή με καρκίνο του μαστού.

Ομοίως, οι γυναίκες 75 ετών και άνω με την ίδια μαστική πυκνότητα, είχαν πενταετές αθροιστικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού από 15,9%, χωρίς οικογενειακό ιστορικό έως 23,1% με οικογενειακό ιστορικό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η μαστική πυκνότητα, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, δεν εξασθενούσε την σχέση μεταξύ οικογενειακού ιστορικού και καρκίνου του μαστού εν συνόλω. Αλλά όταν χωρίστηκαν σε ηλικιακές ομάδες, οι πυκνοί μαστοί αύξαναν περαιτέρω τον κίνδυνο στις γυναίκες 65-74 ετών με οικογενειακό ιστορικό, ενώ στις γυναίκες 75 ετών και άνω ο κίνδυνος ήταν ελάχιστα αυξημένος.

«Το οικογειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν μειώνεται ως παράγοντας κινδύνου νόσησης καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Η σχέση δεν βασίζεται στο αν η διάγνωση σε γυναίκα συγγενή α’ βαθμού είχε γίνει πριν την ηλικία των 50 ετών ή μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με α’ βαθμού συγγενή που νόσησε από καρκίνο μαστού, όπως μητέρα, αδερφή ή κόρη, θα πρέπει να θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε μαστογραφία ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία», εξηγεί η ερευνήτρια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024