Το περιπολικό σκάφος ΛΣ 090 «Γαύδος», το οποίο ανήκει στο στόλο των περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ), θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα σκάφη ακτοφυλακής παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα σκάφος τύπου STAN PATROL 5509 της ολλανδικής εταιρείας Damen, το οποίο είχε παραγγελθεί τον Απρίλιο του 2014 (συνολικό κόστος 28,8 εκατ. ευρώ) και αφίχθη στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2015.

Το πρόγραμμα αγοράς του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με 75% και από εθνικούς πόρους με 25% (7,2 εκατ. ευρώ).

Το 460 τόνων περιπολικό σκάφος ΛΣ 090 «Γαύδος» έχει μήκος 58 μέτρων, πλάτος 9,55 μέτρων, βύθισμα 2,9 μέτρων και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβων.

Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα, φθάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες.

Η γάστρα του σκάφους είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, ενώ η υπερκατασκευή από κράματα αλουμινίου.

Βασικό χαρακτηριστικό του σκάφους είναι η επαναστατική σχεδίαση Axe bow (πλώρη σε σχήμα πέλεκυ), που έχουν υιοθετήσει οι σχεδιαστές της ολλανδικής εταιρείας και επιτρέπει στο σκάφος να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε ισχυρούς ανέμους και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το τουρκικό σκάφος που εμβόλισε το ελληνικό περιπολικό

Το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής που εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι το SG-703 TCSG Umut, με πλήρωμα 92 ανδρών. Το εν λόγω σκάφος, με εκτόπισμα 1.700 τόνων, έχει μήκος 88,6 μέτρων και πλάτος 12,2 μέτρων, μπορεί δε να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο