Οι περιφέρειες καλούνται – έστω και καθυστερημένα – να βάλουν τάξη στις
αυθαιρεσίες που εδώ και δεκαετίες διαμορφώνουν το δομημένο περιβάλλον
της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»
, ο χρόνος στενεύει για τις διευθύνσεις «Ελέγχου Δόμησης – Περιφερειακά Παρατηρητήρια», καθώς πρέπει σύντομα να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα, τα οποία έως σήμερα ασκούν οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Αν και οι αλλαγές προβλέπονταν στις ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017, ο οποίος ετέθη σε ισχύ στις 3 Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόλις την περασμένη εβδομάδα «φιλοξένησε» την πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και των Περιφερειών, με θέμα την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών αλλά και των Τοπικών Παρατηρητηρίων.

Κατά τη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έθεσε ως… προαπαιτούμενο για τη μεταφορά και εκπλήρωση των νέων υποχρεώσεων από τις Περιφέρειες, την άμεση στελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και την επαρκή χρηματοδότησή τους καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες υποδομές, σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα ενιαίο για όλες τις υπηρεσίες, κατάλληλοι χώροι κλπ.

Ο προβλεπόμενος πόρος (βάσει του 4495/2017), ο οποίος δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% των επιβαλλόμενων προστίμων για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αγοραστός είναι «ψίχουλα», καθώς δεν είναι ούτε σταθερός, αλλά ούτε άμεσα εισπρακτέος.

«Για να προχωρήσουν τα Παρατηρητήρια πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της στελέχωσής τους – με νέο προσωπικό ή και με μεταφορά υπαλλήλων από τις Αποκεντρωμένες – να εφαρμοστεί ένα ενιαίο λογισμικό σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και να υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση», σημειώνει ο ίδιος.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, το 25% θα αποδίδεται στην Περιφέρεια όπου ανήκουν τα αυθαίρετα για δράσεις που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου και άλλο ένα ποσοστό 25% στον οικείο δήμο. Το υπόλοιπο 50% θα αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Με άλλα λόγια για την περιβαλλοντική και πολεοδομική αποκατάσταση και εξισορρόπηση της επιβάρυνσης που προκαλείται από τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσης.

Στις αρμοδιότητες των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, η διενέργεια ελέγχων στα πορίσματα των ελεγκτών δόμησης (για αναστολή επιβολής κυρώσεων σε αυθαίρετες κατασκευές) κ. α.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο