Εταιρείες που διεκδικούν τη δεύτερη ευκαιρία στον οικονομικό στίβο καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από την πολυετή κρίση εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που τηρεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και υποβάλλουν αιτήσεις διακανονισμού των υπερήμερων οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», από τις 3 Αυγούστου 2017 ως και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2018 έχουν ξεκινήσει να συμπληρώνουν τις αιτήσεις υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό 15.550 νομικά πρόσωπα. Το μέγεθος των οφειλών τους ξεπερνά τα 604,5 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από αυτές τις 15.550 αιτήσεις μόλις 15 έχουν ρυθμιστεί.

Οι πρώτες 15 αποφάσεις εν μέσω δυσκολιών για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκδόθηκαν και δείχνουν τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός.

Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Ενδεικτικά, σε μια περίπτωση, με συνολική οφειλή 22.869,58 ευρώ διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις 2.886,9 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 19.982,68 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις. Ως αποτέλεσμα αντί για μηνιαίες δόσεις περί τα 2.000 ευρώ (αποπληρωμή αρχικής οφειλής σε 12 δόσεις) ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το χρέος του με μηνιαία δόση περί τα 200 ευρώ.

Μεταξύ αυτών καταγράφηκε και περίπτωση διαγραφής μέρους και διευθέτησης της υπόλοιπης οφειλής σε δόσεις άνω των τριών ετών επιχείρησης που χρωστούσε σε τέσσερις πιστωτές. Πρόκειται για εταιρεία παροχής υπηρεσιών με χρέος περί τα 700.000 ευρώ προς ιδιώτες προμηθευτές και Δημόσιο. Το Δημόσιο προσέφερε «κούρεμα» προσαυξήσεων 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, και δύο από τους τρεις ιδιώτες δέχθηκαν αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις άνω των τριών ετών. Ο βασικός προμηθευτής θα εξοφληθεί άμεσα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο