Η Fiat Chrysler Automobiles έχει αποφασίσει από καιρό να τραβήξει την πρίζα στην πάλαι ποτέ κραταιή Lancia η οποία έχει περιοριστεί στο εξής ένα μοντέλο (Ypsilon) το οποίο μάλιστα διατίθεται αποκλειστικά στην ιταλική αγορά. Ωστόσο, ο Michael Stoschek, επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων Brose, και μανιώδης συλλέκτης, συνέλαβε το 2008 την ιδέα αναβίωσης της Stratos ως one-off μοντέλου.

Με δεδομένη την θέση του ως επικεφαλής ενός μεγάλου προμηθευτή της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατάφερε να πείσει τον οίκο Pininfarina να ανασχεδιάσει το αμάξωμα της νέας Stratos έχοντας ως αφετηρία το πλαίσιο της Ferrari F430.

Δύο χρόνια αργότερα το project είχε ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο με την ονομασία New Stratos, φιλοξενώντας στα σπλάχνα του τον ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα των 4,3 λίτρων της Scuderia, σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή η οποία απέδιδε 540 ίππους και 519 Nm ροπής.

Παρά την απήχηση την οποία γνώρισε το πρωτότυπο και η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα σε μια αντίστοιχη έκδοση παραγωγής με εγγυημένη επιτυχία, το project πάγωσε καθώς η Ferrari ήταν απρόθυμη να μοιραστεί τον κινητήρα και το πλαίσιο της F430 σε ένα αυτοκίνητο που δεν έφερε το όνομα της και δεν είχε καμία σχέση με τον όμιλο Fiat.

Το ίδιο έπραξε και ο οίκος Pininfarina ο οποίος αρνήθηκε την περαιτέρω εμπλοκή σε ένα project που δεν είχε την συγκατάθεση του Maranello.

Tη λύση, ήρθε να δώσει μια φίρμα από το Toρίνο ονόματι Manifattura Automobili Torino (ΜΑΤ) η οποία και τελικά θα κατασκευάσει τα 25 αντίτυπα της New Stratos, το πρώτο εκ των οποίων θα κάνει την εμφάνισή του στην προσεχή έκθεση της Γενεύης όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η τιμή της.

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η εταιρεία υπόσχεται πάνω από 550 ίππους και μια προσεκτικά σχεδιασμένη ανάρτηση η οποία σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου θα «προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης που κανένα άλλο supercar δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει, ιδίως όταν πρόκειται για στενές και γεμάτες στροφές διαδρομές».

Πλην των δυναμικών χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου και της σαφώς εμπνευσμένης από την Lancia Stratos του ’70 εξωτερική της σχεδίαση, η εταιρεία υπόσχεται και ένα ανάλογου ύφους λιτό εσωτερικό το οποίο θα τιμά το αγωνιστικό παρελθόν της προγόνου της, διαθέτοντας στοιχεία όπως οι θέσεις για κράνη.

auto.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο