newspaper
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Μαξίμου για Προανακριτική Επιτροπή

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Μαξίμου για Προανακριτική Επιτροπή

Μετωπική επίθεση για την υπόθεση της Novartis έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει να υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για «ψαλίδισμα» της δημοσκοπικής πρωτιάς της ΝΔ, δεδομένου ότι μια υπόθεση διαφθοράς με ενδεχόμενη δικαστική εξέλιξη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Μετωπική επίθεση για την υπόθεση της Novartis έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει να υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για «ψαλίδισμα» της δημοσκοπικής πρωτιάς της ΝΔ, δεδομένου ότι μια υπόθεση διαφθοράς με ενδεχόμενη δικαστική εξέλιξη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»
, το κλειδί της στρατηγικής της κυβέρνησης με φόντο το σκάνδαλο της Novartis είναι πίσω από τη φράση: «Ολα στο φως». Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις συσκέψεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανιζόταν απόλυτος, ότι πρόκειται για μεγάλο διεθνές σκάνδαλο που έχει και ελληνική διάσταση και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση. Ο ίδιος απορρίπτει στις συνομιλίες του ότι στήνεται μια κατάσταση που παραπέμπει στο «βρώμικο ’89» και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς υπεραμύνεται του επιχειρήματος ότι δεν θα επιδοθεί η κυβέρνηση σε «κυνήγι μαγισσών».

Την ίδια στιγμή όμως, και ενώ πληθαίνουν οι φωνές πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ομηρεία των πολιτικών αντιπάλων της, κυριαρχεί η επισήμανση: «Δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα». Με οδηγό αυτή την επισήμανση, αποφασίστηκε και η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναφερθεί στην ανάγκη διαφάνειας και διαλεύκανσης του σκανδάλου με βασικό σύνθημα: «Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό». Εκεί, ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα επικυρώσουν πολιτικά την πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου, θα υπεραμυνθεί της σύστασης Προανακριτικής, η οποία κατά τον νόμο θα αποφασίσει για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Προανακριτική θα συσταθεί με πολύ γρήγορες διαδικασίες (ενδεχομένως να γίνουν μία έως τρεις συνεδριάσεις), ώστε να αποφασιστεί εάν υπάρχει ή όχι παραγραφή. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως συνέβη στις περιπτώσεις Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Πρωθυπουργός, έναντι των σφοδρών αντιδράσεων κυρίως της ΝΔ αλλά και των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει ότι σκοπός σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και ο νόμος.

Υπό τη σκιά της σφοδρής κριτικής για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μεγάλη σημασία, όπως είναι αυτονόητο, στον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας που είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση της κυβέρνησης να πράξει τα δέοντα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης

Επί της ουσίας, στο Μαξίμου θεωρούν ότι το σκάνδαλο Novartis δύναται να αποτελέσει σημείο γενικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου προχωρούν οι κυλιόμενες μετρήσεις, τις οποίες και εποπτεύει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, και όπως λένε κυβερνητικοί δίαυλοι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα από το σκάνδαλο Novartis επηρεάζει σημαντικά την ελληνική κοινωνία και επιδρά πολιτικά στους συσχετισμούς δυνάμεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ σε όλα τα επίπεδα, με σαφή στόχο να ψαλιδίσουν την πρωτιά της, ενώ κεντρικός άξονας είναι η Δικαιοσύνη και διάφορες αμαρτωλές υποθέσεις από το παρελθόν για τις οποίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, βαρύνεται ο δικομματισμός. Επί της ουσίας, φαίνεται ότι δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα στη συγκεκριμένη υπόθεση, θεωρώντας ότι μέσω αυτής θα αντισταθμιστούν και οι απώλειες που καταγράφει. Με αυτή τη λογική δεν ήταν τυχαία η προ ημερών δημόσια αναφορά Τσίπρα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς».

Το κρίσιμο όμως για τον Πρωθυπουργό είναι ότι πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στην υπόθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση είτε αποσιώπηση της υπόθεσης είτε υποβάθμισή της. «Εάν δοθεί η αίσθηση κουκουλώματος στην ελληνική κοινωνία, η οργή θα είναι κατά πάντων» είναι μια φράση που έχει ακουστεί στις εσωτερικές συσκέψεις, σε αντίθεση με την επισήμανση ότι εάν δεν υπάρξουν στοιχεία και αποδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα η ιστορία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση – και υπό τη σκιά του βασικού επιχειρήματος της αντιπολίτευσης, ότι θέλουν τους πολιτικούς αντιπάλους σε ομηρεία, γιατί υπάρχει και το σενάριο των εκλογών – είναι να περιοριστούν οι συζητήσεις που μπορούν να ερμηνευθούν ως παρέμβαση στο έργο και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ» ήταν το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου όπως διατυπώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ειδικά αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι ο τρόπος αντίδρασης της ΝΔ – και γι’ αυτό ήδη καλούν και θα το κάνει με ένταση και ο Πρωθυπουργός τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη να σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ηγεσία της ΝΔ τελεί σε προφανή πολιτικό πανικό, καθώς εκσφενδονίζει απειλές επιχειρώντας να πλήξει, όπως λένε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ή ακόμη και να τρομοκρατήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες και τις εισαγγελικές Αρχές που χειρίζονται την υπόθεση.

Πάντως, υπάρχει μια γενική κατεύθυνση από αρκετά στελέχη με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως οι Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης, που δεν θέλουν να στηθεί ρωμαϊκή αρένα, προτιμούν να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα με πολλά ανοικτά θέματα, χωρίς όμως να παραγνωρίζουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης και το βάθος που έχει.

in.gr

Only in

Συνελήφθησαν εννέα από τους 10 Κροάτες χούλιγκαν για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή

Λίγο αργότερα η Jutarnji List είχε νέο ρεπορτάζ αφού οι 9 από τους 10 συνελήφθησαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023