Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με εμπλοκή του Ιράν

Εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με εμπλοκή του Ιράν

Τις τελευταίες ώρες σημειώνονται εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός ισραηλινού αεροσκάφους F-16, αλλά και ενός ιρακινού UAV που είχε απογειωθεί από τη Συρία και είχε διεισδύσει στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατέρριψε σήμερα ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από τη Συρία, ενώ έπληξε επίσης, ως αντίποινα, ιρανικούς στόχους στη Συρία, ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα μαχητικό ελικόπτερο αναχαίτισε με επιτυχία ένα ιρανικό UAV που είχε απογειωθεί από τη Συρία και είχε διεισδύσει στο Ισραήλ. Το αεροσκάφος εντοπίστηκε εγκαίρως από τα Συστήματα Αεροπορικής Άμυνας και βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέχρι την αναχαίτισή του» αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Σε απάντηση, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) έπληξαν ιρανικούς στόχους στη Συρία» προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εξάλλου, συριακά αντιαεροπορικά πυρά κατέρριψαν σήμερα ένα ισραηλινό μαχητικό αεριωθούμενο, όπως ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθέτησαν τα ιρανικά συστήματα ελέγχου στη Συρία που έστειλαν το #UAV στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Μαζικά συριακά αντιαεροπορικά πυρά, ένα F-16 συνετρίβη στο Ισραήλ, ο πιλότος είναι ασφαλής» έγραψε στο Twitter ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικος, ο οποίος δεν διευκρίνισε πάντως αν το αεροσκάφος επλήγη πράγματι από αντιαεροπορικά πυρά ή αν έπεσε λόγω βλάβης.

Οι πιλότοι του εν λόγω αεροσκάφους αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος, ακολούθως δε μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ο ένας από τους δύο έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το F-16 συνετρίβη στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με την αστυνομία, το αεροπλάνο συνετρίβη στην περιφέρεια της κοιλάδας Τζεζρίλ, ανατολικά της Χάιφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ανοιχτά πως επιτέθηκε εναντίον «ιρανικών στόχων» στη Συρία, από το 2011 που άρχισε ο πόλεμος στη γειτονική χώρα, όπου το Ιράν βοηθά στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι θεωρεί πως «η ιρανική επίθεση και η συριακή απάντηση αποτελούν σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας». Παρακολουθεί την κατάσταση «και είναι εντελώς έτοιμος για νέες ενέργειες».

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο γι’ αυτήν τη σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικος.

Από την άλλη πλευρά, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε μερικές ώρες αργότερα μια νέα επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Σύμφωνα με το SANA, η πρώτη ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχε στόχο μια στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας. Το πρακτορείο υποστήριξε πως επλήγησαν περισσότερα από ένα αεροπλάνα.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, οι ισραηλινές επιδρομές έγιναν εναντίον στόχων στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς (κεντρική Συρία), σε μια περιοχή όπου είναι παρούσες, όπως είπε, ιρανικές δυνάμεις, καθώς και μέλη της φιλοϊρανικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες στα Υψώματα του Γκολάν

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν σήμερα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Εξάλλου, από την ίδια πηγή έγινε γνωστό πως μόνο ένα ισραηλινό αεριωθούμενο συνετρίβη, ενώ πραγματοποιούσε επιδρομή σε ιρανική εγκατάσταση στη Συρία, από την οποία είχε εκτοξευτεί ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο, διαψεύδοντας συριακή πληροφορία ότι επλήγησαν περισσότερα αεροπλάνα.

«Επέστρεψαν όλα σώα, εκτός από ένα, που συνετρίβη στο Ισραήλ» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικος. Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα «έπληξε περισσότερα από ένα αεροπλάνα».

Μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση κατά συριακών αντιαεροπορικών συστημάτων

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ιρανικών στόχων στη Συρία.

«Δώδεκα στόχοι, περιλαμβανομένων τριών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας και τεσσάρων ιρανικών στόχων που αποτελούν τμήμα του ιρανικού στρατιωτικού μηχανισμού στη Συρία, δέχτηκαν επίθεση» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Στη διάρκεια της επίθεσης αντιαεροπορικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν συναγερμοί στο Βόρειο Ισραήλ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024