Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική αρμόδια για παραγραφή ή όχι αδικημάτων

Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική αρμόδια για παραγραφή ή όχι αδικημάτων

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στηρίξει αυτή την πρόταση.

Διαβάστε επίσης: Τζανακόπουλος: Προανακριτική Επιτροπή για Novartis η θέση Τσίπρα

Για όσους χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες «κουκουλοφόρους»,μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός σκοπεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και παρατήρησε πως εμφανίζονται πολιτικοί να ζητούν ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι η προστασία μαρτύρων μπορεί να αρθεί μόνο με απόφαση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία του ακροατηρίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη σημείωσε πως εκείνος έκανε μόνο μια εκτίμηση.

Σε ότι αφορά την αξιοπιστία τους σημείωσε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη, όπως και όλα τα δικαστικά συστήματα, έχει μηχανισμούς ελέγχου της αξιοπιστίας των μαρτύρων».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί «σκευωρίας» ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ευθέως αν θεωρεί πως υπάρχουν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που στήνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης και σημείωσε: «Είναι άλλο να κάνεις κριτική σε μια δικαστική απόφαση και άλλο να κατηγορείς εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούν ότι ετοιμάζουν σκευωρίες σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αυτό το γνωρίζει και η αντιπολίτευση. «Ο χρόνος διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή εξαρτάται πλήρως από την εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς», είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι κατά της «ανθρωποφαγίας», δηλώνοντας ότι «το τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα στοιχεία για να ζητήσει αποζημίωση από την φαρμακοβιομηχανία Novartis και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψει η χώρα σε πρακτικές του παρελθόντος μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά και δήλωσε: «Έτοιμη για πρακτικές του παρελθόντος αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι ποτέ. Ο στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε τη χώρα στις πρακτικές της δεκαετίας ου 2000, οι οποίες οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν. Αντιθέτως, είναι να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στη χώρα, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή περνάμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Έχουμε δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα διαπραγματευθούμε. Ο πρώτος αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ο δεύτερος το καθεστώς της εποπτείας της χώρας μετά το πρόγραμμα, που όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί θα είναι στο πλαίσιο των θεσμών και ρυθμίσεων που ήδη υπάρχουν».

Για τις προκλήσεις στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, όταν εντείνεται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και παρατήρησε: «Εμείς λέμε ότι ψύχραιμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές, λέγοντας ότι από τη μια μεριά υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και από την άλλη επιδιώκουμε να μην κλείνουμε τους διπλωματικούς και πολιτικούς διαύλους συνεννόησης με τους γείτονες».

in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024