Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η μελλοντική πρόεδρος του SPD Νάλες;

Ποια είναι η μελλοντική πρόεδρος του SPD Νάλες;

Αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ ο Μάρτιν Σουλτς θα παραδώσει την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Αντρέα Νάλες, η οποία καλείται να επιχειρήσει την ανανέωση του SPD.

Η Αντρέα Νάλες αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στα 155 χρόνια ιστορίας του SPD. Η επικείμενη μετακίνησή της στην προεδρία του κόμματος δεν προέκυψε αίφνης. Το αργότερο στις 21 Ιανουαρίου και στο έκτακτο συνέδριο του SPD στη Βόννη έγινε η ανεπίσημη πρόεδρος του SPD.

Η ενθουσιώδης ομιλία της -η ίσως σημαντικότερη στην έως τώρα σταδιοδρομία της- θεωρήθηκε καταλυτική για το πράσινο φως που έδωσαν στη συνέχεια οι σύνεδροι για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

Αριστερή εξ απαλών ονύχων

Η Αντρέα Νάλες γεννήθηκε το 1970 στην κωμόπολη Μέντιγκ κοντά στο Κόμπλεντς της δυτικής Γερμανίας. Ο πατέρας της ήταν οικοδόμος, «κάθε μέρα στο γιαπί» με «κατεστραμμένο ώμο, γόνατα και μέση», θα πει η ίδια αργότερα. Η καταγωγή της τής προσδίδει αναμφίβολα αξιοπιστία. Οι ρίζες της δικαιολογούν και το προφίλ της. Η Νάλες ανήκε εξαρχής στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Και θεωρείται άνθρωπος των πράξεων: ελλείψει τοπικής οργάνωσης στην ιδιαίτερη πατρίδα της προχώρησε η ίδια στην ίδρυσή της σε ηλικία μόλις 18 ετών. Σπούδασε γερμανική Φιλολογία και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Η 48χρονη έχει καλές και στενές σχέσεις με την κομματική βάση. Σε κάθε περίπτωση καλύτερες από τον νυν πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς. Το 1995 εξελέγη πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Jusos. Βρισκόταν πολιτικά πιο κοντά στον Όσκαρ Λαφοντέν -που αργότερα εγκατέλειψε το κόμμα για να δημιουργήσει νέο αμιγώς αριστερό πολιτικό φορέα- απ΄ ότι στον μετέπειτα καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Επέκρινε μάλιστα επανειλημμένως την γνωστή Ατζέντα 2010 του τελευταίου και τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του κοινωνικού κράτους που αυτή προέβλεπε. Η δημόσια αυτή κριτική όμως δεν έβαλε φρένο στην πολιτική σταδιοδρομία της. Κάθε άλλο. Το 2009 κατάφερε να γίνει γενική γραμματέας του SPD.

Προσωπική σφραγίδα στο μεγάλο συνασπισμό

Όταν το 2013 ανέλαβε στον τελευταίο μεγάλο συνασπισμό το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατάφερε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αριστερό της προφίλ. Με την εισαγωγή του κατώτατου μισθού αλλά και της σύνταξης στα 63 έβαλε μια έντονη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα στην τρίτη διακυβέρνηση Μέρκελ.

Αυτό της απέφερε τα εύσημα ακόμη και πολιτικών της αντιπάλων που τη χαρακτηρίζουν αξιόπιστη. Εντός του κόμματος απέδειξε με την μαχητικότητά της ότι είναι έτοιμη και για μεγαλύτερες αποστολές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά την οδυνηρή ήττα του SPD στις ομοσπονδιακές εκλογές η ίδια ανέλαβε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Παρά τις ομολογουμένως σημαντικές πολιτικές επιτυχίες της όμως η Αντρέα Νάλες δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας. Κυρίως λόγω του συχνά επιθετικού και άκομψου λόγου της. Ακριβώς αυτό όμως εξαίρουν οι υποστηρικτές της που λένε ότι οι πολιτικοί πρέπει να τα λένε «έξω από τα δόντια».

Η Αντρέα Νάλες αναλαμβάνει το δύσκολο έργο ανανέωσης του κόμματος. Με 20,5% στις τελευταίες εκλογές και με μια κομματική βάση διχασμένη μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του μεγάλου συνασπισμού η αποστολή της θεωρείται κάθε άλλο παρά εύκολη.

Φρίντελ Τάουμπε / Κώστας Συμεωνίδης



Deutsche Welle

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024