Έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν αίμα κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, καθώς όπως υποστηρίζει αυτή την περίοδο τα αποθέμαρα λιγοστεύουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία υπομεταγγίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αφού τα ψυγεία των Αιμοδοσιών έχουν αδειάσει. Ελάχιστο ή και καθόλου αίμα για την προγραμματισμένη μετάγγιση. Αβέβαιο το μέλλον, ανασφάλεια για το αύριο, φόβος για τη ζωή των πασχόντων. Κανείς δε γνωρίζει και δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αν θα βρεθεί αίμα για τη μετάγγισή τους».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ζητά τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία και προγραμματισμό ώστε να εξασφαλίζεται παγίως η επάρκεια αίματος στη χώρα μας και υπενθυμίζει ότι η βοήθεια των εθελοντών αιμοδοτών είναι πολύτιμη.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 3.000 θαλασσαιμικοί εκ των οποίων οι 1500 στην Αθήνα, οι 350 στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι σε άλλες πόλεις.

Ο κάθε μεταγγιζόμενος θαλασσαιμικός χρειάζεται τέσσερις φιάλες αίμα τον μήνα. Από τις 600.000 φιάλες αίμα που χρειάζονται ετησίως για όλες τις ανάγκες των νοσοκομείων οι 144.000 προορίζονται για τις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών

«Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά, αμέσως μετά τις γιορτές υπήρχε μια έλλειψη αίματος σε όλη τη χώρα. Σε επικοινωνία που είχαμε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) μας είπαν ότι οφείλεται στο ότι λόγω έξαρσης των ιώσεων οι αιμοδότες δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Η έλλειψη αίματος αποκαταστάθηκε γρήγορα εδώ στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και αλλού. Αλλά στην Αθήνα έχουμε ακόμη υπομεταγγίσεις αφού τα ψυγεία των Αιμοδοσιών έχουν αδειάσει. Στο Nοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μεταγγίζονται 700 ασθενείς ενώ καθημερινά 50-60 άτομα παίρνουν μία φιάλη αντί για δυο ή αναβάλλονται για πολλές μέρες οι μεταγγίσεις περιπτώσεων που έχουν δύσκολες ομάδες αίματος. Το ίδιο έχουμε και στο «Λαϊκό» όπου άτομο που ήταν να μεταγγιστεί 11 Γενάρη μεταγγίστηκε μετά από 15 ημέρες», εξηγεί ο κ. Δήμος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας «οι μεταγγίσεις γίνονται με προγραμματισμό ώστε να κρατιούνται πολύ καλά τα επίπεδα της αιμοσφαρίνης. Όταν ο μεταγγιζόμενος θαλασσαιμικός δεν κάνει μετάγγιση στην προγραμματισμένη ημερομηνία τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης πέφτουν με συνέπεια να επιβαρύνεται η λειτουργία του οργανισμού ο ασθενής να είναι πιο ευάλωτος στις λοιμώξεις και να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε όλες τις δραστηριότητές του».

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο