Ισχυρές πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η υπόθεση της Novartis και οι
καταγγελίες των ανώνυμων μαρτύρων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που
έφτασε την Τρίτη στη Βουλή με τις οποίες επιχειρούν να εμπλέξουν 2
πρώην πρωθυπουργούς και 8 πρώην υπουργούς.

Ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι οι καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων με τις οποίες «χτίστηκε» το κατηγορητήριο, δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ενώ η τελευταία την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή του μεγάλου συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από βουλευτές που είδαν την Τρίτη τη δικογραφία, οι τρεις μάρτυρες μιλούν για παράνομες πληρωμές της πολυεθνικής εταιρείας Novartis σε δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Οι παράνομες πληρωμές, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, περιγράφονται ότι ανέρχονται σε ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ σε χρονικό διάστημα που ξεκινά από το 2007 και φτάνει έως το 2015. Οι πληρωμές έγιναν, προσθέτουν, με βαλίτσες γεμάτες χαρτονομίσματα ή μέσω συνεργατών.

Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι περίπου τα 40 από τα 50 εκατομμύρια ευρώ, διακινήθηκαν σε πολιτικούς για την υπόθεση των εμβολίων.

Στη δικογραφία έχουν περιληφθεί περιγραφές των ανώνυμων μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες πολιτικός έλαβε σε βαλίτσες μεγάλο ποσό σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Οι μάρτυρες επιχειρούν να εμπλέξουν και άλλους πολιτικούς, πρώην υπουργούς επισημαίνοντας ότι πήραν μεγάλα ποσά μέσω συνεργατών τους. Για έναν από αυτούς, υποστηρίζουν ότι έλαβε χρήματα με βαλιτσάκι και εν συνεχεία έκανε «ξέπλυμα χρήματος» μέσω εταιρείας για υπολογιστές.

Σε έναν άλλο υπουργό, σύμφωνα με τους ανώνυμους μάρτυρες, του έβαλαν στο σακάκι δεσμίδες με ποσό που έφτανε τις 120.000 ευρώ.
Σε άλλες περιπτώσεις οι μάρτυρες λένε ότι μεταφέρονταν χρήματα με βαλίστες στο Μέγαρο Μαξίμου ή ότι γίνονταν συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, Τονίζουν οι μάρτυρες ότι οι ίδιοι δεν πήραν μέρος στη δωροδοκία αλλά γνώριζαν για τις συναντήσεις ή είχαν ακούσει ότι κορυφαίο στέλεχος της Novartis θα έδινε χρήματα.
Ερωτήματα γεννώνται βεβαίως για το γεγονός ότι η δικογραφία -για μια υπόθεση που ερευνάται τρία χρόνια- ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις που δόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Η τελευταία κατάθεση μάλιστα δόθηκε πριν από λίγα 24ωρα. Και βεβαίως τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για την ύπαρξη λογαριασμών, για άλλους μάρτυρες ή για αποδείξεις που θα στηρίζουν τις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων μαρτύρων.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο